maandag 12 oktober 2020

Amateursport aan banden

Je hoeft geen profeet te zijn om te voorspellen, dat er weer strengere maatregelen aankomen, nu het coronavirus steeds meer mensen treft. Van het kabinet worden rigoureuze maatregelen verwacht om te voorkomen, dat de ziekenhuizen wederom vollopen.

De cijfers zijn wat dat aangaat duidelijk.

Toch wil ik de uitspraak "Er zijn leugens, grote leugens en statistieken" weer eens van stal halen. In het voorjaar werden alleen mensen getest, die bij wijze van spreken op de intensive care terecht kwamen. Er liepen toen dus veel meer mensen rond met corona onder de leden, maar zij bleven onder de radar. Net zo goed als nu ook gebeurt.
Maar denk niet, dat ik het ga bagatelliseren. Daarvoor ligt het R-getal veel te hoog. In mijn werk als bibliothecaris heb ik heel vaak geholpen met het vergroten van afbeeldingen. Als je een foto 2 keer zo groot wilt hebben, dus van A4 naar A3, moet je 1,41 intikken. 

Dan kom je op een verdubbeling uit. Het R-getal ligt daar niet ver vandaan, zodat het aantal bewezen besmettingen per week verdubbelt! 
Nu blijft in Den Haag weinig geheim, dus ook een flink deel van de maatregelen, die morgen in de persconferentie worden aangekondigd, zijn al (strategisch) gelekt. Voor de sporters ziet dat er niet zo leuk uit. De amateursport wordt aan banden gelegd.

Boven de 18 jaar mag er door amateurs niet meer in teamverband worden gesport. Bij het stilleggen gaat het om alle sporten, waarbij geen anderhalve meter afstand gehouden kan worden. Het kabinet wil de jeugd nog wel laten sporten, maar dan alleen in trainingen en niet in wedstrijden.
Wat dit in gaat houden voor het schaatsen in de Leidse IJshal zou kunnen zijn, dat volwassenen mondjesmaat en kinderen ruimhartiger worden toegelaten. 
De afgelopen week reden we op dinsdag- en donderdagmorgen met 15 "Krasse knarren" op de baan. Schaatsen is een individuele sport en aan het maximum van 30 personen in de ruimte van 77 bij 40 meter komen we niet. Dat zou dus moeten kunnen.
Bij de Buitenschoolse sport en de schaatstraining van de IJVL op vrijdagmiddag betreft het trainen voor kinderen. Dat zou dus ook moeten kunnen, desnoods met 10 minuten eerder stoppen in plaats van 5 minuten.

Hoe het met de schaatslessen in de Herfstvakantie gaat, is nu ook nog ongewis, daar we niet weten, hoeveel kinderen er op af komen. 
Hopelijk kunnen zoveel mogelijk activiteiten in de IJshal toch doorgaan. Het aanleggen van de ijsvloer kostte immers 2 weken en om dan na anderhalve week al weer te moeten sluiten of tot het uiterste minimum terug te moeten brengen is wel zuur. Temeer daar bekend is, dat sporten juist goed is voor de opbouw van weerstand tegen het coronavirus....

Geen opmerkingen: