vrijdag 9 oktober 2020

5 minuten eerder

Vanmiddag begonnen de schaatslessen voor de Buitenschoolse sport en de IJVL in de Leidse IJshal aan de Vondellaan. Vergeleken met andere jaren was er wel het nodige veranderd.

Als grootste verandering zullen de meesten onmiddellijk de coronamaatregelen naar voren schuiven. Daar kan ik voor een deel in mee gaan.

Natuurlijk was het wennen, dat de ouders niet meer langs de kant konden staan om de verrichtingen van hun kinderen te kunnen volgen. In het begin van ieder seizoen gebeurt dat in ruime mate, maar de meesten van hen haken af als ze in de gaten hebben, dat stilstaan met temperaturen van een paar graden boven nul niet zo heel plezant is. De natuurlijke selectie is wat dat aangaat versneld uitgevoerd.

Na een week of 3 zie je normaal gesproken vrijwel geen ouder meer achter de boarding staan. Nu was dat al meteen het geval. Maar ja, we mogen blij zijn, dat we überhaupt nog kunnen schaatsen. In maart beleefden we een abrupt einde van het schaatsseizoen. In deze tijd van oplopende besmettingen is het geen vanzelfsprekendheid, dat de schaatslessen zomaar door zouden mogen gaan.

We mogen dus onze zegeningen tellen en hoeveel kinderen we kwijt kunnen op het ijs. De ouders mogen met mondkapje even naar binnen om de schaatsen onder te binden en moeten daarna meteen via de nooduitgang aan ze zijkant naar buiten.


Nu is het voor iedereen wennen om goed met de noodzakelijke coronamaatregelen om te gaan. Tijdens de lessen lukt dat prima, maar we kwamen er achter, dat het handiger is om de schaatsles 5 minuten korter te laten duren. Dan stroopt het minder op bij de banken, waar de schaatsen aan- of juist uitgetrokken worden. Kleine, maar wel essentiële details.

Voor mezelf zat de grootste verandering echter niet in 5 minuten, maar in 5 meter. Alle jaren, waarop ik kinderen schaatsles heb gegeven voor de IJVL, was de training op de binnenbaan.

Nu was de training een meter of 5 verder: op de buitenbaan, aan de andere kant van de boarding. Op de binnenbaan kregen de kinderen van de Leiden Lions ijshockeyles en en een uur later gaf wereldkampioen Jeroen Straathof shorttrackles aan kinderen van de IHCL
Lesgeven aan beginnende schaatsers is op de buitenbaan een stuk lastiger dan op de binnenbaan. De uitleg is niet het grootste probleem, maar het is lastiger om zowel de zwakkere broeders als de wat snellere schaatsers de aandacht te geven. De boarding belemmert immers het zicht voor een flink deel.
Maar goed, elk nadeel heb zijn voordeel. Doordat we nu op de buitenbaan schaatsen, ligt het aantal kinderen bij zowel de Buitenschoolse sport als de IJVL een stuk hoger als vorig jaar. En daar doen we het natuurlijk voor!
Mede door de toegenomen drukte is het noodzakelijk om 5 minuten eerder te stoppen, zodat de doorstroming naar de nooduitgang bij de wisseling van de wacht vlotter kan verlopen. Dat offer brengen we graag.

Geen opmerkingen: