maandag 26 oktober 2020

Wilco Kelderman bestaat niet

Als bibliothecaris ken ik behoorlijk wat titels, maar afgelopen zaterdag stuitte ik op een wielrenboek, dat wij ontgaan was. De titels was dusdanig, dat je deze niet gauw zou vergeten: "Wilco Kelderman bestaat niet".

Het boek is geschreven door sportjournalist Thijs Zonneveld, die diverse andere goede sportboeken naam heeft staan.

Dat deze pechvogel afgelopen donderdag de roze trui in de Giro d'Italia pakte, was dik verdiend voor deze doorzetter. Kelderman was ten langen leste een kanshebber om deze Ronde van Italië op zijn naam te schrijven.
Dat het uiteindelijk niet lukte om de roze trui naar Milaan te brengen, was voor een substantieel deel te danken aan het uitblijven van steun in de 2 beslissende bergetappes.

Donderdag liet de ploegleiding van Sunweb hem in zijn eentje ploeteren, terwijl ploeggenoot Jai Hindley met de latere Girowinnaar Tao Geoghegan Hart een paar minuten op hem inliepen. Hij veroverde het roze, maar de Race door de Laars was hier vermoedelijk al verloren.

Zaterdag kelderde Kelderman naar de derde plaats, zodat Hindley en Hart het in de slottijdrit uit mochten gaan vechten. 

De laatstgenoemde trok aan het langste eind en versloeg de twee Sunweb-renners.

Maar Wilco Kelderman bewees, dat hij wel degelijk bestaat. Deze Ploegleider was tevreden over zijn rijden en dat van Joao Almeida en Filippo Ganna. Daardoor kwam ik met 1757 punten in het Giro-klassement op de 290e plaats van de 4873 deelnemers terecht.
In het jaarklassement van Tour de France, Giro d'Italia en Vuelta a Espanã sta ik zelfs 210e. Dat heb ik niet te danken aan een voortvarende start in de Ronde van Spanje.

Met 482 punten sta ik na 6 etappes op de 1817e plaats. Dat kan nog wel wat beter. In mijn chauvinisme dichtte ik Tom Dumoulin na zijn goede tijdrit in de Tour grote podiumkansen toe en liet ik daarom Richard Carapaz vallen. Achteraf een stomme zet. Maar goed, er komen nog wat sprintetappes en veel deelnemers, die boven mij staan, hebben weinig sprinters.
Maar ja, Spanje is erg mooi, maar om te zeggen, dat het er vlak is.....

Geen opmerkingen: