donderdag 3 februari 2022

Bezemwagen van de bezemklas

Ruim een half jaar geleden kwam de Mammoetwet tot stand.

De MULO maakte plaats voor de MAVO. Zelf ben ik in de tweede klas op "Porta Vitae" blijven zitten, dus ik stroomde geruisloos in in de tweede klas van de MAVO. Voor degenen, die wel in de derde klas van de MULO kwamen, kwam er het verschijnsel bezemklas.
Daar de opzet en de inhoud van diverse vakken in MULO en MAVO heel anders waren, denk bijvoorbeeld aan het toen gloednieuwe multiple choice, kwamen degenen, die in de derde van de MULO bleven zitten of in de vierde zakten, met leerlingen van andere scholen in een gezamenlijke bezemklas.


Vanmorgen fietste ik met mijn vrouw naar de Leidse IJshal, waar ik met een twintigtal "Krasse knarren" de traditionele piramide van 25 kilometer aflegde. Het ging meteen al met een vliegende vaart. Het eerste rondje ging in 26 kilometer, daarna ging het nog wat harder.
Eén van de schaatsers merkte op: "Het lijkt wel of sommigen zich nog voor de Olympische Spelen willen plaatsen."
Een opmerking, die hout sneed, want op een gegeven moment werden we voorbijgereden met 30 kilometer per uur. Met de scherpe bochten op deze 200-meterbaan is dat best snel te noemen, zeker gezien de gemiddelde leeftijd van 65 jaar.

Bij de 25 rondjes, die ik op kop reed, werd ik vanaf de eerste ronde voorbij gestoven door bijna het hele peloton. Maar als je met 24 kilometer per uur stug door blijft gaan, keren de kansen op een gegeven moment. Langzaam maar zeker raapte ik de meesten één voor één op als een bezemwagen. De bezemwagen van de bezemklas.

Daar de Nederlandse delegatie al vrij snel vaststond, viel er voor hen niet veel te winnen. Anders ligt het met de buitenlandse inbreng. In onze gelederen rijdt de Afrikaanse kampioen mee, een schaatser uit de DDR en de Noorse schaatslegende Mårtin Långbrøk.
Voordat u uw hele maandsalaris inzet op de bekende schaatsers, elke Olympische Spelen kent de nodige verrassingen!
Dat geldt niet voor de bouw van IJshal "De Vliet". Van Rob Pijpers kreeg ik deze foto's vanmorgen toegezonden.
Voor het jezelf plaatsen voor de Olympische Spelen werk je met een trainingsschema, voor de bouw van een nieuwe IJshal werkt men met een bouwschema.
In Leiden liggen beide schema's nu op schema.
Zegt de man, die de bezemklas is misgelopen....

Geen opmerkingen: