maandag 14 februari 2022

Sapporo

Vanmiddag had ik in de Leidse IJshal een vergadering over de schaatslessen voor kinderen in de Krokusvakantie.

Dit jaar valt carnaval in deze vakantie. Op dinsdag 1 maart willen we de kinderen vragen om verkleed te komen schaatsen. Zelf geven we uiteraard het goede voorbeeld.

Op vrijdag 4 maart is er de befaamde Elfdorpentocht.

De temperatuur paste beter bij eind maart dan bij half februari.

Dat was een jaar geleden wel anders.

Vandaag was het een schaatsloze dag in Beijing. Onwillekeurig moest ik terugdenken aan de Olympische Spelen van Sapporo in 1972. Ik zat toen in de 4e klas van de MAVO. Het examenjaar. Guus Hölscher was net directeur van "Porta Vitae" in Hoofddorp geworden en hij was een groot sportliefhebber.

Heden ten dage zal het niet zo gauw meer gebeuren, maar wij mochten om een uur of 11 naar de 10 kilometer van de Olympische Spelen kijken. Onder schooltijd. Wie niet wilde kijken, mocht zijn huiswerk gaan maken. Vrijwel niemand maakte gebruik van deze mogelijkheid. 
Maar goed, met vrijwel de hele school van 125 leerlingen zagen we hoe Ard Schenk 50 jaar geleden op de lange afstanden heerste en de 10.000 meter won met een wereldrecord van 15.0135.
De zilveren medaille was voor Kees Verkerk. Met 4 gouden, 3 zilveren en 2 bronzen medailles op slechts 8 (!) afstanden was Nederland toen ook al een heersende schaatsnatie.

Toendertijd had je geen herhalingen, dus wij waren allang blij, dat we het rechtstreeks konden zien. Overbodig om te zeggen, dat de sfeer na deze 10 kilometer opperbest was.

Geen opmerkingen: