dinsdag 22 februari 2022

Europafietsers

Gisterenavond was er in de bibliotheek van de Stevenshof een lezing over fietsvakanties in Europa.
Daar onze oudste kleinzoon bleef logeren, ging ik er alleen heen. Mijn vrouw had desondanks een genoeglijke avond, want onze driejarige deed haar dit verrassende voorstel: "Zullen we even gezellig babbelen?"
Met 24 andere (potentiële) vakantiefietsers hadden wij ook een gezellige avond. Geert Doeven, secretaris van de stichting Europafietsers, was in 1980 begonnen met fietskamperen. Voor deze oude rot kwam er zeer veel bekends langs zoals het een week van te voren opsturen van de fiets en dan maar hopen dat deze op tijd aankwam.

Mijn eerste fietsvakantie stamde uit 1978, toen ik meedeed aan een protestfietstocht van Den Helder naar Esbjerg in Denemarken tegen de vervuiling van de  Waddenzee

Geert Doeven had met zijn vrouw veel Europese landen bezocht en ook een aantal routes gereden in gebieden, waar wij ook hadden rondgereden. Ierland en Engeland had hij veelvuldig bezocht. Zo ook Land's End.Ook de boeken van Bikeline kwamen ter sprake, zoals de R1, die de spreker dit jaar naar Berlijn gaat fietsen. Wij gingen hem voor. Voor ons was het de ontdekking van Duitsland als fantastisch fietsland.

Ook Spanje is een favoriet fietsland van Doeven. Voor ons is het eveneens een favoriet vakantieland, maar wij wandelen daar meer in Asturias.
Het slot van de lezing ging over het werk van Europafietsers.

Grappig detail is, dat twee van de meest gereden routes van de Europafietsers elkaar kruisen in Leiden: de Sint-Jacobs fietsroute en de Limesroute
Dit punt is de Catherinabrug. We kunnen dus van huis uit starten.

Geen opmerkingen: