vrijdag 18 februari 2022

Eunice

Vanmorgen vroeg kwam er appverkeer op gang tussen de trainers van de IJVL. Laten we de training in de Leidse IJshal doorgaan met het oog op storm Eunice?
Met door de wind bewegende dakplaten nog in het achterhoofd stemde ik voor het afgelasten van de training. Dit tekent toch wel de uitzonderlijke situatie. Het is één ding, dat je zelf het risico zou willen lopen, het is iets totaal anders als je daarbij de verantwoordelijkheid draagt voor kinderen.

De Leidse IJshal is de kraamkamer voor Olympiërs en dat willen we graag zo houden. En daar ging ik vanmorgen na het ontbijt voor zitten. De 1000 meter voor stond op het programma in Beijing en gezien de overmacht van de Nederlanders dit seizoen zou er zomaar een compleet Nederlands podium kunnen komen. Thomas Krol, Hein Otterspeer en Kai Verbij zaten in de laatste 3 ritten.

Krol dook als enige onder de 1.08 en mag zich Olympisch kampioen noemen. Otterspeer werd tiende en Verbij zelfs laatste, nadat hij door een lastige kruising in de laatste ronde op slag kansloos voor het eremetaal en het verder liet lopen. 

Dat gaat echter nog sneller dan de meesten van ons kunnen halen. Toen hij nog op de basisschool in Hoogmade zat, kon ik hem al niet bijhouden!
Na deze spannende kilometer met de verrassende Canadees Laurent Dubreuil en Noor Havard Lorentzen met zilver en brons, stapte ik op de fiets om boodschappen te gaan doen. Het heette stilte voor de storm, maar windkracht 5 vind ik toch nog pittig. En ik ben niet de enige.

Om 2 uur begon de wind pas echt op te steken.

Het was echter niet alleen de windkracht, die er voor zorgde, dat code rood voor vrijwel heel Nederland werd afgekondigd. Het waren vooral de zware windstoten, die het gevaarlijk maakten.
Dat bleek wel uit de foto, die Jan Boon gemaakt had van een omgevallen boom, die het fietspad tussen de Haagweg en de Stevenshof  versperde ter hoogte van "Ter Wadding".

Om half 1 had ik daar nog gefietst. Maar toen stond er "slechts" windkracht 5 tot 6 Beaufort, een windkracht, dat de afgelopen 2 weken wel een minimum bleek.

Na bovenstaande foto vond ik het helemaal niet erg, dat ik geen "Rider on the storm" was, omdat ik binnen gebleven was en niet naar de IJshal toe hoefde te fietsen om schaatsles te geven. Vier doden geven duidelijk aan, dat de waarschuwingen niet overdreven waren.

Maar windkracht 11 zit dicht tegen een orkaan aan....

Liever dan naar vet voortdurend geloei van Eunice luister ik naar "The Nice".

Geen opmerkingen: