vrijdag 18 februari 2022

NAD+

Heeft u wel eens gehoord van NAD+

Ik tot vanmorgen ook niet. Een artikel in Trouw onder de kop "Onderzoek laat zien waarom we aftakelen als we ouder worden, en wat je eraan kunt doen" trok direct mijn oog.
Bij de gemiddelde oudere komt NAD+ minder in de spieren voor, maar dat geldt niet voor goed getrainde ouderen.  Bij hen is NAD+ nog op het peil van jeugdigen.
Er is echter wel een soort minimum. Minstens 12.500 stappen per dag. Dan hebben we het over intensieve sporters. "Krasse knarren" dus. En dan maakt het niet uit of je hardloopt, fietst of schaatst.
Aan het begin van de de eeuw zei ik na een serie slappe winters tegen iemand, met wie ik over schaatsen praatte: "Ik train nu al jarenlang tevergeefs voor het Elfstedenkruisje."
De wedervraag zette me aan het denken: "En wat heeft het je gebracht?"
"Een fit lijf en een goede gezondheid", moest ik bekennen.
Toen is er wel een knop bij me omgegaan.
Dit is later wetenschappelijk onderbouwd door Eric Scherder, die diverse boeken voor het grote publiek over het belang van bewegen op zijn naam heeft staan.

Het verouderingsproces kunnen we niet helemaal stoppen, maar we kunnen het wel flink vertragen door veel te gaan sporten. Wat wil een mens nog meer?

Geen opmerkingen: