woensdag 23 februari 2022

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst

Het is een oeroud gezegde, maar daarom niet minder waar: wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.


Vanmiddag zou ik schaatsles geven in de Leidse IJshal. Dit was op de binnenbaan tijdens de scholierenwedstrijd, die op de buitenbaan werd gehouden. Eén van de schaatsers, die tijdens een eerdere editie kwam bovendrijven, is Kjeld Nuis. Deze IJVL-er startte driemaal op de Olympische Spelen en hij won 3 gouden plakken!
Voor het zo ver was heb ik op deze zonnige dag vanmorgen mijn gebruikelijke fietstocht gemaakt om boodschappen te doen en even langs de bouwplaats van IJshal "De Vliet".

Wie de jeugd heeft, moet de jeugd ook een toekomst bieden. En dat gebeurt aan de Voorschoterweg, waar je iedere week een verandering ziet. De bouw vordert gestaag. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen, dat de oplevering in mei 2023 is.
Na thuis gegeten te hebben fietste ik om 1 uur naar de Vondellaan, waar ik in de Leidse IJshal werd opgewacht door IJVL-voorzitter Vero Nater. Hij had deze visitekaartjes meegenomen, die ik aan de deelnemende kinderen uit mocht delen.

Hij had ook de Nederlandse sprintkampioen Tijmen Snel, die zich ook had geplaatst voor de Olympische Spelen, maar niet mocht, erop kunnen zetten.

Op de achterzijde staat, dat er in de IJshal dit jaar tot 1 april geschaatst kan worden. Dat is geen grapje! Ieder kind kan een proefles volgen op vrijdag van 17.30-18.30. Ik neem aan, dat de shorttrackclub IHCL deze mogelijkheid ook biedt.
De binnenbaan was in twee gedeelten verdeeld. De IHCL had het zuidelijke deel. Daar stonden twee trainers: Fien en Jeroen Straathof, de sportdirecteur van de Vlaamse Schaatsunie, die Bart Swings naar de eerste gouden medaille voor België mocht loodsen.

Jeroen voelde zich niet te groot om als blokjeslegger op de buitenbaan te fungeren. De kinderen zouden eens moeten weten, dat ze les kregen van de eerste wereldkampioen op de 1500 meter!

We kregen driemaal een groep kinderen van zeer uiteenlopend niveau onder onze hoede. Dat betekende, dat je zeer uiteenlopende oefeningen aan moest bieden. De eerste groep betrof echte beginners, die je alle basale oefenstof aan moest bieden, de tweede groep waren zeer gevorderden en de derde groep zat er tussen in. 

Met 30 jaar ervaring lukte me dat schakelen heel aardig. Trainer zijn is niet het afdraaien van een vooraf bedachte les, maar vooral ook inspelen op hetgeen de kinderen nodig hebben. De jeugd mag dan de toekomst hebben, de ouderen hebben de in het verleden opgedane ervaring.

Geen opmerkingen: