donderdag 3 februari 2022

Een overgestimuleerd immuunsysteem

Er zijn woorden en uitdrukkingen, die je graag zelf bedacht zou hebben. Vandaag stond in Trouw een column van Sylvain Ephimenco, die de woorden vond, die exact beschreven wat mijn huisarts mij aanraadde na mijn coronabesmetting in oktober.
"Jij hoeft geen booster te gaan halen", kreeg ik te horen: "Je hebt het beste vaccin gekregen, dan je kunt krijgen: je lichaam heeft de ziekte zelf overwonnen."
En hij voegde daar aan toe: "Als je de komende tijd een boosterprik gaat halen, kan je afweer juist minder worden. Je afweer kan overprikkeld raken."
Ephimenco wist dit zeer raak te typeren met "Een overgestimuleerd immuunsysteem", waarvoor zowel de Wereldgezondheidsorganisatie als het Europese geneesmiddelenbureau waarschuwen.

Afgelopen week heb ik mijn nieuwe QR-code maar eens opgeroepen. Door de nieuwe Europese regels is een vaccinatie 9 maanden geldig en een overwonnen coronabesmetting maar 6 maanden.
De binnenlandse QR-code is geldig tot 27 oktober, de buitenlandse tot 25 april. Ben ik als ik een meter over de grens ben ineens superbesmettelijk?
Ik ben vorig jaar in april en in juni gevaccineerd met Astra Zenica en heb de Delta-variant overwonnen. Hoeveel meer heb je nodig? Welke arts kan mij uitleggen, dat een vaccin 9 maanden bescherming biedt en een doorstane besmetting drie maanden korter?
De conclusie van Ephimenco, dat de spelregels tijdens de wedstrijd zijn veranderd, kan ik volledig onderschrijven. Met daarbij mijn toevoeging, dat de nieuwe spelregels er niet helderder op zijn geworden.

Ik ben geen antivaxer, maar ik heb geen zin om het risico te lopen op een overgestimuleerd immuunsysteem.

Geen opmerkingen: