donderdag 10 februari 2022

Aftellen naar de 5 kilometer

Met mijn vrouw fietste ik naar de Leidse IJshal, waar ik met een twintigtal "Krasse knarren" zou gaan schaatsen. Op voorspraak van Henk Distelvelt wijzigde ik de gebruikelijke piramide van 25 kilometer in een aflopend schema. Na de eerste 5 rondjes stapten we over op 15 rondjes, 14 en zo telkens eentje minder tot de laatste serie van 1 rondje.

Bij het tellen van de rondjes moest ik wel scherp blijven, maar dat lukte heel aardig. Ik zat trouwens al vroeg in het programma. Ik nam de 13 en de 12 rondjes voor mijn rekening en daar ik het zonder pauze deed reed ik 5 kilometer op kop.

Ik kon het nog eenmaal voordoen voor Irene Schouten, daar in Beijing de 5 kilometer op het programma stond. Al gebied de eerlijkheid om te zeggen, dat de nieuwe Olympische kampioene bijna tweemaal zo snel schaatste als deze toerschaatser.

Met een Olympisch en Nederlands record van 6.43.51 kroonde Schouten zich tot koningin van de lange afstanden. Ze versloeg de Canadese Isabelle Weidemann en de Tsjechische Martina Sablikova, die net als Ireen Wüst toch weer een Olympische medaille wist mee te pikken.

Net als de "Krasse knarren" deed ze dat met een aflopend schema. Doe dat maar eens op de Olympische 5 kilometer! 

Geen opmerkingen: