woensdag 2 februari 2022

Olympiade

Met het oog op de Olympische Winterspelen in Beijing had ik de schaatsles in de Leidse IJshal aangepast aan dit thema.

Met 10 kinderen was ruim 80% van mijn woensdaggroep aanwezig. Na een paar rondjes inrijden begonnen we met de Olympische vlam: twee rondjes rijden met een fakkel in de hand, gevolgd door de landenpresentatie.

Met een vlaggenstok nog een rondje rijden. Daarna wandelden de atleten een rondje op de smalle ijzers.
We konden van start. Na een proefstart volgde een officiële start met een rondje hard rijden. 

Daar bij de Winterspelen ook de lange afstanden aan bod komen volgde daarop de 5 rondjes, voor veel kinderen best een lang stuk.
Aansluitend konden ze het even rustig doen met een paar rondjes curling: de steen weg gooien en daarna bezemen.
De bobslee werd tevoorschijn gehaald. Ze moesten snelheid maken en op hun billen in de bobslee springen. Ze gleden op het gladde ijs vrij lang door.
De tegenpool was de biathlon. Ze moesten skiën en op hun buik gaan liggen om een paar schoten met een geweer af te vuren. Als dat maar goed ging...

Het skiën kreeg een vervolg met de reuzenslalom en aansluitend het schansspringen: vaart maken, diep inzakken en vervolgens springen en op je schaatsen landen.
IJshockey kwam ook een paar rondjes aan bod met de puck beurtelings met links en met rechts wegschieten. Een paar kunstschaatsoefeningen werden gevolgd door de ploegenachtervolging. In tweetallen moesten de kinderen twee rondjes bij elkaar blijven. Beiden een rondje op kop. Ze mochten elkaar duwen en trekken om vaart te krijgen of te houden.
De aflossing bij het shorttrack sloot de Olympiade op de buitenbaan af. Eén rijder van ieder duo reed een rondje zo hard mogelijk, de anderen gingen in de houding zo diep mogelijk zitten en kregen dan een zet van degenen, die de ronde van 200 meter volbracht hadden.
Op de binnenbaan deden we als afsluiting van de schaatsles "Schipper mag ik overvaren?"

Het was een leuke les. Schaatstrainers, die er gebruik van willen maken: ga uw gang!
Om in de sfeer te blijven is hier de televisiegids van de Olympiade in Beijing.

Geen opmerkingen: