zaterdag 12 februari 2022

Innovatie

Schaatsen is een vrij conservatieve sport. Toch zijn er af en toe buitenstaanders, die met een innovatie de boel toch opschudden. Eén ervan is de klapschaats.

Erik van Kordelaar, een van mijn trainers bij de droogtraining in de eerste seizoenen bij de IJVL en coördinator bij de schaatslessen voor kinderen uit Oegstgeest in de Leidse IJshal, vertelt samen met historicus Jurryt van der Vooren en sportcommentator Herbert Dijkstra uitgebreid over de moeizame introductie van de klapschaats. Beluister hier de podcast https://www.napnieuws.nl/2022/02/10/klanken-de-klapschaats-een-briljante-uitvinding-die-niemand-zag/.
Er is ook een film over gemaakt onder de titel "Tien jaar wachten op applaus". Deze film is te zien door HIER TE KLIKKEN!
Dankzij het vernuft van Gert-Jan van Ingen Schenau en het doorzettingsvermogen van de Uithof-trainers Dick de Bles en Erik van Kordelaar plukken we nu de vruchten van de klapschaats, die 37 jaar geleden voor het eerst werd uitgetest op de Jaap Edenbaan door Ron Ket.
Een van de grote voordelen is, dat je heden ten dage nog slechts sporadisch uitgetrapte bochten of scheuren in het kunstijs hebt. Dat was in de vorige eeuw wel anders bij de dinsdagavondtrainingen in de Ton Menken IJsbaan.
En daarover gaat de tweede innovatie: IJs geneest zichzelf.

Wetenschappers ontdekten, dat ijs zichzelf gladstrijkt als je maar lang genoeg wacht. Deze ontdekking heeft vooralsnog geen praktisch voordeel, want op een "dweilpauze" van een paar uur zit niemand te wachten, maar wie weet komt er ooit een wetenschapper met een briljant idee hieromtrent.

De derde innovatie betreft het rijden van een 10 kilometer in een supertijd. Olympisch kampioen Nils van der Poel heeft zijn trainingsschema integraal op internet gezet onder de titel "How to skate a 10k... and also half a 10k". Het document van 62 pagina's is te vinden door HIER TE KLIKKEN.
Ik kan u niet garanderen, dat u ook 12.30,74 op de 10 kilometer klokt, maar ja, dan moet u wel eerst 650 kilometer fietsen in 22 uur en drie kwartier of 17 uur aan een stuk door mountainbiken, hardlopen en kayaken.

Of wat denkt u van een ultraloop van 137 kilometer in 18 uur en 3 kwartier?

Maar dit zijn de uitzonderlijk zware trainingen. Er zitten voldoende trainingen tussen, die goed getrainde schaatsers ook nog wel aan kunnen. Haal hier uw voordeel uit!

In mei 2023 wordt IJshal "De Vliet" opgeleverd.

Een 250-meterbaan, waar Nils van der Poel zijn bijzondere bochtentechniek op geperfectioneerd heeft!
De 200-meterbaan aan de Vondellaan was een kraamkamer voor Olympiërs. De 250-meterbaan aan de Voorschoterweg kan dat evenzeer worden. Vanaf volgend jaar zijn de schaatsers uit de Leidse regio regio aan zet.
"It giet oan!" voor de 250-meterbaan.

Geen opmerkingen: