dinsdag 1 februari 2022

110 jaar

Het is vandaag 110 jaar geleden, dat mijn moeder is geboren. 

Het was in een natuurijsperiode, waarin ook de tweede Elfstedentocht verreden werd.

Daar kunnen wij alleen maar van dromen.

Zelfs een paar dagen schaatsen op de Vogelplas gaat dit jaar moeilijk worden.

Maar gelukkig hebben we de Leidse IJshal nog. Deze door Ton Menken opgerichte kunstijsbaan draait al 46 jaar en de "Krasse knarren" doen dat ook al vele jaren. Sommigen komen er al vanaf de opening in 1976. Zelf begon ik "pas" in november 1979, toen ik in Leiden kwam wonen.
Het was vandaag behoorlijk druk, toen ik 5 minuten te laat het ijs betrad.

Met 25 "Krasse knarren" begonnen we aan de 125 rondjes. Het viel op de eerste kilomeer niet mee. Zonder ingereden te zijn moest ik meteen 25 kilometer per uur rijden. Maar ja, dan moet je als coördinator ook maar op tijd komen!
De rest van de series ging een stuk makkelijker. Alleen de eerste serie van 20 rondjes verliep ietwat chaotisch, doordat degene, die de kop zou nemen zich niet meldde. Nadat hij voor de tweede keer het verzamelpunt voorbij gereden was, begonnen we ook maar aan de 4 kilometer.
Zo kwamen de snelle rijders al snel op kop. Bij de derde ronde kwam het peloton al in 28 kilometer per uur door. Nou ja, peloton, het was verbrokkeld in een drietal pelotons met daartussen wat individuele schaatsers. 

Succes kent vele vaders, de mislukkingen stralen af op de coördinator. Gelukkig kon ik de fout meteen herstellen, doordat ik de serie van 5 kilometer in gelijkmatig tempo van 23 tot 24 kilometer per uur af te leggen.
Het tweede deel van de training verliep vrij rimpelloos, waarna we met een twaalftal van rimpels voorziene schaatsers in de kantine van de IJshal koffie, thee en warme chocolade gingen drinken. Daarna fietste ik naar huis. Na de storm van gisteren voelde het windstil aan. Desondanks stond er wel gewoon windkracht 5.

Geen opmerkingen: