maandag 1 november 2021

Kijk naar wat je hebt, niet naar wat je mist


Eén van de dingen, die ik in mijn leven geleerd heb, is samen te vatten in de uitdrukking "Kijk naar wat je hebt, niet naar wat je mist!"

Welnu, de afgelopen week was het duidelijk. Ik had corona. Zonder dat ik de zware variant te pakken had, had ik al genoeg aan mezelf. Wat mij het meest verraste, was de spierpijn. Deze was behoorlijk intens. Je lag er halve nachten wakker van.
De pijn kon zich overal in het lichaam voordoen. Eerst was het in mijn rug, later werd het mijn onderrug, weer later rond mijn heupen om tenslotte in mijn bovenbenen. Het gekke was: het was niet constant op dezelfde plek. Als je je omdraaide in bed, kon een heel andere plek "aan de beurt zijn".

Natuurlijk had ik naar een pijnstiller kunnen pakken, maar pijnstillers hebben een tweetal nadelen. Ten eerste heeft pijn een signaalfunctie. Als je deze bij een ziekte onderdrukt, kun je je soms onbewust ergens gaan forceren en kan het middel achteraf groter zijn dan de kwaal.

Daarnaast werkt paracetamol koortsverlagend. En dat terwijl koorts een heel belangrijke functie bij het opruimen van virusdeeltjes. Bij elke graad verhoging leggen 10 keer zoveel virusdeeltjes het loodje. Bij 2 graden verhoging is dit dus 100 keer zoveel!
Maar goed, ik heb nu makkelijk praten, nu ik nu na een week klachtenvrij ben. En ik ben wel zo eerlijk om toe te geven, dat ik Corona niet ga missen.

Wat ik de afgelopen week wel gemist heb is het Gouden huwelijksfeest van een zus van me, en de boekpresentatie van Freek de Jonge in "Warenar" in Wassenaar.  

"Kom verder!" is de voorloper van "Reikhalzend verlangen", een boek, dat ik af en toe schaterend van het lachen heb gelezen.

Dat ik "Kom verder!" gemist heb is jammer, maar helaas. Ik ben een 66-jarige, die nog steeds marathons kan lopen, dus mij zul je niet horen klagen.

Ja, ik heb een halve week last gehad van spierpijn. Ik ken diverse mensen, die dat hun hele leven hebben. Ik heb een goede gezondheid en een schat van een vrouw. Ik kijk derhalve naar wat ik heb en niet naar wat ik mis.

Geen opmerkingen: