zaterdag 20 november 2021

Een vrij gezellige dag

Normaliter had ik vandaag minimaal 3 uur op het ijs gestaan in de Leidse IJshal. Het werden er echter drie. Een vrijgezellenfeest met onder andere Bavarian curling ging niet door vanwege het hoge aantal coronabesmettingen in Nederland.

De bruid zag daardoor het vrijgezellenfeest niet zitten. Daar kon ik me wel iets bij voorstellen. Als je vlak voor je bruiloft corona oploopt, kun je je bruiloft wel op je buik schrijven.

Desondanks was het voor mij een vrij gezellige dag met tussen het 's ochtends en 's middags boodschappen doen geven van een kinderpartijtje in de IJshal aan de Vondellaan. Van 2 tot 3 gaf ik schaatsles aan een tiental kinderen op de net gedweilde binnenbaan. De meesten hadden geen ervaring met schaatsen, de anderen weinig.
De kunst was om in een uur tijd de basisvaardigheden bij te brengen en dat lukte vrij aardig. Alles van de basishouding tot het druk krijgen achterop de hiel kwam aan bod.

Het vallen liet ik noodgedwongen in het eerste deel van de training achterwege. De strook waar wij heen en weer schaatsten bleef na de dweilpauze vrij lang nat. Om te voorkomen, dat de kinderen te lang met natte kleren rond zouden schaatsen in temperaturen van 3 graden Celsius, paste ik mijn schema aan.

Onder toeziend oog van Elfstedenmaat Jos Drabbels gaf ik op speelse wijze schaatsles, waarbij we eindigden met standbeeldtikkertje.

Na de middagboodschappen keek ik naar de fantastische 10 kilometer van de Zweed Nils van der Poel, die Jorrit Bergsma in een rechtstreeks duel op een halve baan reed. Maar ja, hij reed dan ook met Zweedvoeten in zijn schaatsschoenen!

Na met mijn vrouw courgettesoep gegeten te hebben, fietste ik wederom naar de Vondellaan om de G-schaatsers van de IJVL training te geven. Het was de vraag, hoe groot mijn groep zou zijn. Het waren er 4. Daar was ik blij mee, want 4G was het enige, dat in deze coronacrisis niet ter discussie stond.

Ik had een piramide als hoofdthema in gedachten: 1 rondje, 1 rondje rust en zo telkens met 1 meer oplopend naar 5 rondjes met 5 rust, waarna dezelfde piramide in omgekeerde volgorde werd afgewerkt. De verschillen in techniek en snelheid is bij de G-schaatsers behoorlijk groot te noemen, maar zij konden deze oefening in eigen tempo afwerken.

We sloten de training af met een start over 30 meter, een rondje rustig rijden en daarna een glijstart over 30 meter. Deze oefening over 200 meter werd nog driemaal herhaald.
Doordat de horeca om 8 uur moet sluiten, moesten we de traditionele afsluiting met de G-schaatsers in de kantine van de Leidse IJshal vandaag laten schieten. Desondanks was het een vrij gezellige dag!

Geen opmerkingen: