zondag 1 december 2013

Winterverwachting

2013 is in weerkundig opzicht een heel apart jaar. Na een warm en vooral nat begin sloeg het weer half januari om en hadden we een stabiele natuurijsperiode, waarin we een dag of 10 konden schaatsen.

Het meest bijzondere was de hardnekkige kou. Tot eind juni bleef het aanhoudend te koud voor de tijd van het jaar. Het scenario 1962. Toen volgde op een koele zomer de koudste winter van de eeuw.
Dat kon van deze zomer niet gezegd worden. De zomer was gewoon bloedheet. En als klap op de vuurpijl volgde ook nog eens een vrij warme, maar vooral zeer natte herfst.
Kortom, dit jaar is met geen enkel ander jaar te vergelijken. Een winterverwachting is dan ook moeilijk te maken, daar er geen enkel precedent is. Eind september heb ik een voorlopige winterverwachting gemaakt.
In vergelijking met 2 maanden geleden is er wel wat veranderd. We weten nu, dat we ruim een maand te maken hebben gehad met een heuse westcirculatie.
Gelukkig is deze momenteel doorbroken. Op weerwoord trof ik de volgende mooie weerkaarten aan.

De bovenste kaart is voor over 6 dagen en heeft een grotere realiteitswaarde dan de kaart hieronder.

Op zich zet december vaak (maar niet altijd!) de toon voor de winter. Het is dus vaak gunstig, als er eerste winterprik is in de eerste wintermaand. En het ziet er momenteel toch wel naar uit, dat we daar vanaf volgend weekeinde mee te maken gaan krijgen.
Daarnaast zag ik op weerwoord dit kaartje langskomen.

Een gemiddelde van meer dan een graad lager wordt over het algemeen alleen bereikt, als er sprake is van een of meer natuurijsperiodes. Dit is geheel in lijn met de winterverwachting van Piet Paulusma.
Natuurijsliefhebber Cees van Zwieten verwacht een rommelwinter, zeg maar een kwakkelwinter.
Zelf ga ik er van uit, dat beiden een beetje gelijk krijgen,mede op grond van de ijsbedekking van de Barentsz Zee.

Deze heeft momenteel meer ijsbedekking dan vorig jaar om deze tijd.

De invloed van de Barentsz Zee op de afgelopen winters vond ik toch wel opmerkelijk. Meer ijsbedekking aldaar betekent dus een kleinere kans op winterweer hier.
Ik verwacht al met al niet, dat we een "superwinter" krijgen, maar ik verwacht wel, dat we voor het zevende jaar op rij op natuurijs zullen komen. Vermoedelijk zullen we een paar korte periodes krijgen, waarop we de ijzers onder kunnen binden. Een winter als die van 2002-2003, waarin ik in totaal 9 dagen op natuurijs heb geschaatst, keurig verdeeld over de maanden december, januari en februari.

Ik ga de Vogelplas de komende maanden goed in de gaten houden!

Geen opmerkingen: