maandag 23 december 2013

Kerstvakantie

Een goed begin is het halve werk. Dat merkte ik vanmorgen, toen ik naar de Vondellaan fietste. Ik kwam vrijwel gelijk aan met mijn buurman, die met zijn 2 kinderen afkwam op de instuif in de Leidse IJshal. Zij moesten in de wachtrij aansluiten, terwijl ik rustig door kon lopen, terwijl ik "Personeel!" riep.
Ik wandelde door naar kleedkamer 2, waar de groen-geel-rood geblokte hes er nog steeds lag met mijn naambadge er nog steeds op. Met mijn "clownshes" wandelde ik naar de trap, waar ik de ijzers onder mijn Rossignol-schoenen klikte.
De wachtrij had het al verklapt. Het was druk op het ijs. Uiteindelijk bleken er 155 kinderen gekomen te zijn. Dit hield tevens in, dat de groepen behoorlijk groot waren. Ik begon op de binnenbaan met 12 kinderen, gedurende de les kwamen er nog 3 kinderen bij. Bij deze kinderen zat ook mijn buurjongen Luka, die al redelijk goed kon schaatsen.

We begonnen met de basishouding, waarna de afzet aan de orde kwam en dan met name de zijwaartse afzet.

De clownsstappen kon ik in mijn clownskleding natuurlijk niet achterwege laten. Enig aanschouwelijk onderwijs is natuurlijk altijd goed. Ik klikte de ijzers tot verbazing van de kinderen eraf, hield de glijvlakken tegen elkaar en zo konden ze zien, dat de ijzers een deel van een grote cirkel vormden.
"Nu weten jullie, waarom je veel druk achter op je voet veel druk moet hebben", zei ik, waarna het serieuze deel van de schaatsles er weer op zat.
De valoefeningen ontbraken uiteraard niet.


Rond het omhakken en versieren van een kerstboom had ik een hele serie oefeningen voor de kinderen. We sloten dit gedeelte af met "De boom, die wordt hoe langer hoe dikker".

"Witte zwanen, zwarte zwanen" was een leuk vervolg hierop, waarop de schaatsles werd afgesloten met "Schipper mag ik overvaren".
Al zeg ik het zelf: het was een leuke les in een gezellige IJshal. Kinderen uit Leiden en omgeving: mis dit niet in de rest van de Kerstvakantie!

Geen opmerkingen: