zondag 29 december 2013

Prestatiematrix

Het probleem van alle lijstjes, die traditioneel aan het eind van het jaar circuleren is, dat ze de laatste weken van het jaar niet meenemen. Zo slaat dit jaar de verkiezing van het woord van het jaar de plank mis met "Selfie".

Behalve dat het een leenwoord uit het Engels is, waarvoor Kees van Kooten het geniale "otofoto" als alternatief bedacht, is er namelijk een veel beter woord, dat de laatste dagen op ieders lippen bestorven is: prestatiematrix.

Met het oog op de kansen op zoveel mogelijk Olympische medailles is dit wangedrocht in elkaar gezet, waardoor veel schaatsers in de wachtkamer zijn gezet met soms een tweede plaats op een afstand. Er zit een logica achter, maar het gekke met de Olympische Spelen is, dat het zeer regelmatig voorkomt, dat een outsider er met een medaille vandoor gaat.
Wie vandaag geen fluwelen "touch" had was IJVL-lid Kjeld Nuis. De tweevoudig Nederlands kampioen op de kilometer, die tweemaal tweede was bij de Wereldbekerwedstrijden, reed vandaag onder zijn kunnen. Zo lijkt de kans aanwezig, dat hij voor de tweede maal op rij de Winterspelen moet missen. Vier jaar geleden had hij de derde tijd gereden, maar mocht hij niet naar Vancouver, omdat Jan Bos een beschermde status had, nu lijkt hij de boot weer te missen door een slechte dag.
Maar dat heeft meer te maken met prestatie dan met prestatiematrix....

Geen opmerkingen: