vrijdag 27 december 2013

"Wie schaatst, is één met Gods schepping"

Vandaag stond er in Trouw in de Verdieping een groot artikel over de film "Zwart ijs" van Geertjan Lassche. Onder de kop "Wie schaatst, is één met Gods schepping" wordt aandacht besteed aan de documentaire, waarin de soms botsende werelden van het orthodox-protestantse geloof en het schaatsen aan bod komen.
Hierin komen een paar marathonschaatsers uitgebreid aan het woord: André Klompmaker, René Ruitenberg en Geert-Jan van der Wal, maar ook Dolle Dries van Wijhe en Erik Hulzebosch. Met uiteraard bijbehorende beelden van schaatsen op natuurijs.
"Opvallend is dat het vooral schaatsers zijn die worstelen met de combinatie topsport en geloof. Dat is van oudsher al zo, meent documentairemaker Lassche. "Een boer is altijd heel druk met zijn werk, maar zodra het vriest, kan hij niet zo veel doen op de boerderij. Schaatsen is dan een legitiem tijdverdrijf. Een boer heeft het in zich om tegen de elementen te vechten. Hij kan doorgaan terwijl hij moe is."
Een kenmerkend citaat naar aanleiding van de bijna officiële Elfstedentocht van 2012: "Aan het einde van de documentaire zien we een persconferentie van de vereniging De Friesche Elf Steden: de Elfstedentocht gaat niet door. Niet op zondag, niet op welke andere dag dan ook. Jan Klompmaker, zittend aan de huiskamertafel, is overtuigd. "God heeft hier wel de hand in." Dan, kijkend naar zijn vrouw: "Heb jij daar nog iets over te zeggen?" Zijn vrouw houdt zich even stil en voegt er dan aan toe: "Fijn dat-ie niet doorging."

"Zwart IJs" wordt op woensdag 1 januari uitgezonden door de EO op Nederland 2 om 22.40 uur.
Ik kan het u van harte aanbevelen. Maar de dag ervoor wel op tijd naar bed, hoor!

Geen opmerkingen: