maandag 9 december 2013

Rustfase

Vlak voor grote inspanningen is het goed om rust te pakken. Denk daarbij aan een marathon of 200 km schaatsen.

Bij de marathon gaat me dat goed af. Dan neem ik 3 weken voor de datum flink gas terug met hardlopen. Al zal lang niet iedereen het lopen van 10 km zien als "rust pakken".

Met de Elfstedentocht zal me dat absoluut niet gaan lukken. Ik vind het veel te leuk om op natuurijs te schaatsen. Als je dan de rustfase, die ik gebruik voor de marathon, aan zou houden, dan schaats je geen meter op natuurijs.

Terwijl het rijden op natuurijs onontbeerlijk is als voorbereiding op de Elfstedentocht. Je komt immers alle soorten ijs tegen onderweg, je hebt te maken met wind en koude temperaturen en derhalve moet je allerlei zaken weer even uittesten.
Zondag ga ik de enige echte Alternatieve Elfstedentocht van de Sleutelstad weer rijden: de 1000 rondjes van Leiden.

Ik volg gewoon het schema, wat ik de afgelopen jaren gebruikt heb. Morgenavond en donderdagochtend ga ik gewoon schaatsen in de Leidse IJshal. Zaterdag heb ik met Hans Boers voor het laatst voor het evenement hard gelopen. Gisteren beperkte de activiteit zich tot 10 km fietsen en schaatsen slijpen.
Vandaag benutte ik het prachtige weer om de spieren lekker los te rijden. In een licht verzet fietste ik door de duinen naar huis. In totaal reed ik zo 8 km meer dan normaal, maar het was volop genieten van de prachtige zonsondergang op deze dag met vrij weinig wind. De rustfase omvat immers ook geestelijke rust.

Geen opmerkingen: