dinsdag 24 juni 2014

Groen glas

Vanmorgen skeelerde ik naar de volkstuin, waar ik de planten in de kas water moest geven. De regentonnen waren nagenoeg leeg, dus ik haalde het water met de gieter uit de sloot.
Na een gieter of 10 trok ik mijn skeelers op het schoolplein naast de volkstuin weer aan en skeelerde het rondje Papelaan af. Waarbij mij één ding opviel: er ligt de laatste tijd opvallend veel glas op het fietspad. Groen glas om precies te zijn.

Zonder uitzondering waren het kapotgegooide Heineken bierflesjes. U weet wel, de flesjes van 0,25 liter zonder statiegeld. Op een skeelertochtje van nog geen 15 kilometer kwam ik op maar liefst 6 plekken groene glasscherven op het fietspad tegen!
Vorige week discussieerde de Tweede Kamer over het wel of niet afschaffen van het statiegeld op petflessen.
Als fietser zou ik graag zien, dat de Tweede Kamer ook eens discussieert over het verbod om bierflesjes ZONDER statiegeld te verkopen. Voor de firma Heineken zal dit een verliespost zijn, daar zij het glas zelf in moeten gaan zamelen. Maar voor de miljoenen fietsers in Nederland is het een zegen: veel minder lekke banden!
Nu geldt in het milieubeleid het principe: de vervuiler betaalt. Maar in de praktijk zijn het vooral de fietsers, die met een lekke band langs de kant van de weg staan.
Wellicht kan Heineken de volgende gelikte reclame maken met de slogan "The green green glass of home".

Geen opmerkingen: