donderdag 19 juni 2014

OntSpanje oftewel geen droomfinale


Toen Nederland 4 jaar geleden bij het WK voetbal in Zuid-Afrika in de finale tegen Spanje aan moest treden, kwam de slogan OntSpanje ineens uitgebreid naar voren. Als je naar het gezicht van de man op de foto kijkt, dan zie je, dat hij nog wel wat ontspanning kan gebruiken.

Nu wil het toeval, of het lot als je dat liever hebt, dat de eerste wedstrijd van Oranje op dit WK de revanchewedstrijd van juli 2010 zou kunnen worden. En dat werd het ook. Met maar liefst 5-1 werd Spanje van de mat gespeeld.

Nu waren er in mijn vriendenkring niet zo veel mensen te vinden, die Oranje veel kans gaven. De meesten zouden blind tekenen voor een gelijkspel. Ik was echter veel optimistischer, zoals ook blijkt uit de onderlinge voetbalpool met deze vriendengroep met de verwachte wereldkampioen en de verliezend finalist.
Bas: Spanje – Brazilië
Rob: Brazilië – Argentinië
Willem: Brazilië – België
Bert: Nederland – Spanje
Tim: Duitsland - Brazilië
Joep: Engeland – Brazilië
Sheila: Nederland – Brazilië
Bij het vorige WK voetbal had ik de finale goed geraden. Ik had deze dan ook gedroomd. Een echte droomfinale dus.

Nu droomde ik vorig najaar, dat Nederland met 2-1 van Spanje zou winnen na met 1-0 achter te zijn gekomen. Dat was echter voor de loting, die ons in de eerste wedstrijd al aan España koppelde.
"Shit", dacht ik: "Dat kan dus ook op de openingswedstrijd slaan."
Maar goed, het scoreverloop liep tot de eerste van Robben precies volgens mijn droom, maar daar kun je 5-1 toch moeilijk onder scharen.
"Wie weet herpakt Spanje zichzelf", mijmerde ik: "En dan wordt het alsnog 2-1 in de finale."
Maar na de wedstrijd Chili-Spanje werd ik aardig uit de droom geholpen. Het werd OntSpanje in Brazilië en de kansen op mijn droomfinale zijn volledig verkeken.
Wat dit voor de kansen van het Nederlands elftal gaat betekenen? Ik ga er gemakshalve maar van uit, dat als het ene deel van de droom niet klopt, het andere deel ook wel niet zal kloppen.

Maar met voetbal weet je het maar nooit. De bal is rond....

Geen opmerkingen: