woensdag 25 juni 2014

De slag verlengen

Net als vorige week woensdag mocht ik lesgeven aan een kleine groep G-schaatsers. Vorige week had ik gezien, dat het voor zowel Jurian als Dennis goed was om hun slag te verlengen.

Op weg naar de skeelerbaan in Leiderdorp fietste ik door de Breestraat, waar ik Jan Versteegen tegenkwam. Met hem praatte ik even bij, onder andere over de special van Johan Derksen over "The Shoes".

Door het mooie weer was het behoorlijk druk op de skeelerbaan. Tjeerd Wierdsma gaf in zijn eentje training aan 25 skeeleraars, met Gerard van Tol gaf ik skeelerles aan 3 G-schaatsers. Dit heeft wel het grote voordeel, dat je heel veel individuele aandacht kunt geven.
Ik bemoeide me wat betreft de aanwijzingen vooral met Jurian, die te veel "liep". Ik had een aantal oefeningen bedacht, waardoor ze langer door bleven rollen. Er zat een logische opbouw in.
De eerste oefening betrof het met korte slagen tegen de wind in rijden en met de wind in de rug zo lang mogelijke slagen maken. Aansluitend liet ik hen een rondje de druk achterop voelen door de clownsstappen. Deze zijn wat kleiner dan bij het schaatsen, daar je heel snel weg kunt rollen.
Je zag, dat de slagen al een stuk rustiger werden en als gevolg daarvan langer.
De volgende stap was de zijwaartse afzet. Dit werd heel goed opgepikt, vooral door Jurian. Onder het toeziend oog van zijn vader maakte hij slagen, die wel 3 keer zo lang waren als vorige week. En als de wieltjes het werk doen, dan ga je een stuk harder.
Als trainer zijn dit de mooiste momenten. Je ziet een kind een enorme progressie boeken en de stralende ogen zijn de mooiste beloning, die je kunt krijgen. Na samen een rondje uitrijden skeelerde hij zelf nog een stukje het "dijkje" bij de kantine op en weer naar beneden, waarbij hij keurig afremde.
Nadat de G-skeeleraars vertrokken waren, sloot ik me nog even aan bij de groep van Tjeerd. In het treintje met Andrea Landman moesten we op 10% van onze topsnelheid skeeleren. Op het rechte eind lukt dit nog wel, maar heel langzaam een bocht door komen....

Na viermaal een slalom op 1 been en diverse bochten rechtsom, nog zo'n fijne oefening, sloten we de training af met een estafette tussen de mannen en de vrouwen.
Na wat gedronken te hebben, fietste ik op weg naar huis weer een stuk op met Lenny Keur. Met een voldaan gevoel, want zo vaak maak je het niet mee, dat kinderen het de slag verlengen zo snel oppikken.

Geen opmerkingen: