donderdag 31 oktober 2019

De dochter van de veldheer

Het is een dezer dagen 60 jaar geleden, dat het eerste album van Asterix en Obelix verscheen. Ter gelegenheid van het jubileum kwam het 38e album uit: "De dochter van de veldheer".
Het is weer een heerlijk stripverhaal om te lezen. Centraal in dit deel staat de dochter van Vercingetorix, luisterend naar de welluidende en niets verhullende naam Adrenaline.

De puberteit komt dan ook op allerhande manier terug in dit vermakelijke stripverhaal.
Ik ga slechts een paar kwinkslagen verklappen. Een van de piraten, die altijd met Latijnse teksten strooit, heeft het op een gegeven moment over "Ex malo bonum". Daar ik nooit Latijn heb gehad, maar wel mijn kinderen mocht overhoren voor hun proefwerken, ken ik wel wat woordjes. Als je het vrij vertaald kom je uit op "Elk nadeel heb zijn voordeel".
Naast Johan Cruijff komt John Lennon ook nog om de hoek kijken in de persoon van kapitein Pacifix. Hij citeert passages uit het door deze Beatle geschreven lied "Imagine".
Deze bibliothecaris raadt derhalve iedereen aan om "De dochter van de veldheer" te kopen of, nog beter, te lenen in de bibliotheek. Op voorhand alvast veel leesplezier toegewenst!

Geen opmerkingen: