zondag 6 oktober 2019

Hongerklop

Vorige week zondag kreeg topfavoriet Mathieu van der Poel met nog ruim 12 kilometer te gaan een heuse inzinking bij het Wereldkampioenschap wielrennen in Yorkshire. Dit prachtige deel van Noord-Engeland beschikt niet over een mooi weer garantie.
Hoewel Van der Poel het in eerste instantie ontkende, was het voor mij zo klaar als een klontje. Hier was sprake van een hongerklop. Een paar dagen later gaf hij het wel toe.
Als je van het ene op het andere moment helemaal leeg bent, heb je gewoon te weinig gegeten of gedronken.
Iedere duursporter krijgt wel eens met de hongerklop te maken, zeker met koud en nat weer. Je lichaam heeft dan meer energie nodig. Zulk weer als vandaag dus.
Als je honger krijgt, ben je te laat. Zelf heb ik op dat vlak mijn leergeld in het verleden wel betaald. De eerste keer, dat ik met de hongerklop te maken kreeg was in de warme zomer van 1990. Ik fietste in mijn eentje van het voorbij Ommen gelegen Beerze na een vakantie op camping "De Roos" terug naar huis.
Na ruim 200 kilometer gefietst te hebben, stond ik nota bene bij de Nieuwkoopse plassen van de ene meter op de andere "geparkeerd". Een ouderwetse hongerklop. Ik zocht een bank op, waar ik snel een paar boterhammen naar binnen werkte en een bidon water leegdronk. Daarna kon ik weer op weg, alhoewel de vaart er wel uit was en ook niet meer terugkwam op deze 242 kilometer lange fietstocht.
Een half jaar later kreeg ik een inzinking tijdens de eerste keer, dat ik 200 kilometer schaatste. Ik reed de Molen- en Merentocht 4 keer achter elkaar. Na 170 kilometer schaatsen vloeide de kracht uit mijn benen. Ik werd gered door de koek- en zopie bij "Huize Brugzicht". Met veel drinken en eten kwam ik weer een beetje op krachten en kon ik deze Alternatieve Elfstedentocht volbrengen.
Ik heb op dit vlak mijn les geleerd en let er sindsdien op, dat ik voldoende eet en drink, ook bij de marathon en tijdens de fietsvakanties. Daarbij letten we goed op de voortekenen. Mijn vrouw heeft daar een prachtige uitdrukking voor: "Ik krijg de lilletjes!"
Als dat gebeurt, dan zoeken we een plekje om wat te gaan eten.

Geen opmerkingen: