vrijdag 11 oktober 2019

Schommelen

De wekker was hard en onverbiddelijk. Om 6 uur moest ik uit bed om op tijd in Rotterdam te zijn. Opa had oppasdienst en daarvoor kwam hij graag vroeg uit de veren. Na een fietsrit naar Leiden Centraal en eentje vanaf Rotterdam Centraal was de plaats van bestemming bereikt.
Daar het vanmorgen droog was, deden we vroeg boodschappen. Daarbij kwamen we op de heen- en de terugreis langs een speeltuintje, waar onze kleinzoon heerlijk kon schommelen.
In het Engels is de schommel the swing. In veel dansen komt the swing of swinging op een of andere manier terug.
Nu is schaatsen in essentie ook een soort schommelbeweging. Waar je op de schommel een voorwaartse en een achterwaartse valbeweging hebt, heb je bij het schaatsen de zijwaartse. Als je het goed uitvoert tenminste.
Wat dat aangaat was vandaag de eerste kans om het motto van de 3 oktoberviering van dit jaar in de praktijk te brengen: jong geleerd. Vanmiddag startten in de Leidse IJshal de schaatslessen van zowel de buitenschoolse sport als van de IJVL.
Daar ik bij beide groepen de beginners heb, die de meeste aandacht nodig hebben, is het zaak om de basisvaardigheden zo goed mogelijk uit te leggen. Dat probeer ik dan ook, want het grote voordeel bij kinderen is, dat je meteen kunt beginnen bij aanleren. Je hoeft ze niets af te leren.
Als je het aanleren van de schaatstechniek beziet als het beklimmen van een trap naar de hemel, waarbij je bij iedere verbetering van de techniek een treetje hoger komt, dan hebben we vandaag de de eerste stap gezet en sommige kinderen wel 2 of 3.
Als je als trainer de kinderen in een seizoen een aantal treetjes omhoog geholpen hebt, dan heb je het goed gedaan. Je kunt niet in één keer van de kelder naar de zolder springen!

Geen opmerkingen: