woensdag 23 oktober 2019

"De laatsten zullen de eersten zijn, en de eersten de laatsten!"

Zelden zal een Bijbeltekst zo toepasselijk zijn geweest als "De laatsten zullen de eersten zijn, en de eersten de laatsten!" Gisterenmorgen waren Henk Broekzitter en ik de laatste trainers van de schaatsinstuif in de Leidse IJshal. Sterker nog, we kwamen na eerst nog een bijles gegeven te hebben en daarna een tijdje met Teun de Reede te hebben gepraat, pas in de kantine, toen alle trainers al waren vertrokken.
Vanmorgen waren Henk en ik de allereersten. Er was nog niemand van de trainers aanwezig, toen wij in kleedkamer 2 om half 9 onze schaatsen al aan hadden. De laatsten waren inderdaad de eersten.
Het zou een drukke ochtend worden. Ik schat, dat er net zoveel kinderen op de instuiflessen afgekomen waren als afgelopen maandag.
De groep van Jacob Vredenborg en mij telde 11 kinderen. Een paar kinderen waren voor de derde dag op rij bij ons in de groep, dus kennelijk doen we het niet helemaal verkeerd.
De oefenstof begon met fietsen op een racefiets. Daar zit alles in: de diepe zit, waardoor je veel stabiliteit hebt en als je je schaats neerzet glij je vanzelf, doordat je druk achterop je schaats hebt.
Van hieruit bouwde ik de valbeweging op, het doorglijden na de afzet, het tweebenig doorglijden naar de overkant van de binnenbaan na maximaal 4 slagen en het glijden in de bocht. Het remmen en het vallen completeerde de oefenstof.
Samen met de groep van Jan Pieter Tensen sloten we de leuke les af met "Schipper mag ik overvaren?" Na afloop zorgden Henk en ik er wel voor, dat we vooraan stonden in de kantine.
We waren dus niet de laatsten...

Geen opmerkingen: