woensdag 30 oktober 2019

Bruin vet

Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, maar ik heb anderhalve week geleden met zeer veel interesse een artikel gelezen in Trouw over bruin vet.
Ten eerste omdat ik na 64 jaar nog iets totaal nieuws leerde over het lichaam.  De grootste verrassing voor mij was, dat vet geen opgeslagen brandstof is, maar een orgaan.
Een tweede belangrijk nieuw inzicht voor mij is, dat er drie soorten vet zijn: wit, beige en bruin vet. En tevens, dat bruin vet onontbeerlijk is voor de gezondheid en dat het kan helpen bij het afvallen! Activatie van bruin vet doet cholesterol en slagaderverkalking tegengaan.
De onderzoekers raden iedereen aan om enkele uren per dag in een omgeving van zo'n 15 graden te verblijven. Je maakt dan bruin vet aan en verliest wit vet. Ik ga hen niet tegenspreken. Zij hebben er voor geleerd.
Maar ik wil een stapje verder gaan. Ga met koude dagen actief in de buitenlucht bewegen. Of het nu hardlopen, wandelen, fietsen of wielrennen is, dat maakt niet uit. Als je maal een paar uur per dag in de koude buitenlucht aan sport doet.
Nog beter is het om in de Leidse IJshal te gaan schaatsen. Daar is de temperatuur vaak maar een graad of 5, dus voor het activeren van bruin vet ideaal.
De overtreffende trap is natuurlijk natuurijs. Zeker als de temperatuur ver onder het vriespunt komt.
Met als ultieme bekroning de Elfstedentocht.
Het volledige artikel in Trouw is te lezen door te klikken op  "Afvallen door koud te douchen? Volgens deze bruin vet-onderzoekers helpt het echt".

Geen opmerkingen: