donderdag 3 maart 2022

Sprinttraining


Vanmorgen was het alweer de laatste reguliere schaatsles in de Krokusvakantie. Morgen is de Elfdorpentocht.
Het thema van de schaatsles, die ik samen met Jacob Vredenborg gaf, was de sprint. Vanmiddag begint het Wereldkampioenschap Sprint in Hamar en daar de lokale helden Kai Verbij en  IJVL-er Tijmen Snel aan de start staan vond ik dat wel een toepasselijk thema.

De Hoogmadenaar en de Leidenaar werden in januari met Merijn Scheperkamp Europees kampioen teamsprint en leerden het schaatsen in de Leidse IJshal.

We begonnen met een serie starts, waarna we over gingen op het steeds dieper zitten. Op de 500 meter zitten de schaatsers bijna op hun hurken om de ideale kniehoek van 90 graden te bereiken.
Na deze techniekoefeningen in rechte lijn kwam de bocht erbij, waarbij de kinderen veel vaart maakten en met de druk op het binnenste been.
Met pilonnen deden we een serie "wedstrijdjes" in tweetallen. De pilon naar voren schuiven over het ijs, er omheen schaatsen, terugrijden en dan de ploeggenoot aantikken, die de pilon verder schuift, er dan omheen schaatst en dan weer terugrijdt, waarna de eerste het weer overneemt tot de overkant van de binnenbaan is bereikt. Ook rijden met een pilon op de rug behoorde tot her repertoire, dus niet alles ging snel.

We sloten af met fakkeltikkertje. De tikker gaf de pilon door aan degene, die getikt werd. Af en toe kwam er een nieuwe fakkel bij, dus de rest van de 18 kinderen moest op steeds meer anderen letten.
Na de thee in de kantine fietste ik naar huis, waar ik mijn hardloopschoenen aantrok en naar de doodlopende weg vlak onder de Stevenshof. Daar was het volop lente.

Tijdens het tweemaal heen en weer lopen tussen de weilanden zag ik een paar kieviten lopen.

Wellicht zoeken ze een nestelplek. De lente komt eraan gesprint.

Geen opmerkingen: