zondag 13 maart 2022

Gemeenteraadsverkiezingen


Formeel zijn de Gemeenteraadsverkiezingen om woensdag 16 maart, maar morgen en overmorgen kan er ook al gestemd worden in diverse stembureaus.

Deze verkiezingen worden overschaduwd door de Russische inval in Oekraïne. Vrijwel alle politieke partijen hebben deze aanvalsoorlog, waarbij de Russen niet schromen om een kinderziekenhuis in puin te schieten, scherp veroordeeld. Behalve Forum voor Democratie.

De partij van Thierry Baudet kiest voor Mussert én Moskou. Een rechts-radicale partij die extreem mild gefinancierd wordt door het Kremlin? Wie had dat ooit kunnen denken?

Maar Poetin en consorten destabiliseren graag andere landen om hun eigen streven naar het herstel van de oude Sovjet-Unie mogelijk te maken.

Gelukkig hebben we in Nederland een traditie van een eeuw kiesrecht voor alle volwassenen en een stelsel, waarin genoeg keuze is.

Waar vind je een ander land met 19 verschillende fracties in het parlement? Koot en Bie zagen het goed met de Tegenpartij: samen voor ons eigen!

Zoals traditie sinds 2010 publiceer ik voor de  Gemeenteraadsverkiezingen een soort kieswijzer voor de schaatsers in Leiden met de standpunten van de diverse partijen met betrekking tot behoud van een kunstijsbaan in de Sleutelstad.
Welnu, op dat vlak zijn we een heel stuk verder. Aan de Voorschoterweg wordt op dit moment Zwembad en IJshal "De Vliet" gebouwd en gaat men de hoogte in. 

Desondanks wil ik met het oog op de Gemeenteraadsverkiezingen terugblikken op de afgelopen raadsperiode van 4 jaar. Dat deed het Leidsch Dagblad ook met een artikel, waarin Maaike van Vliet van de VVD en Martijn Otten van de PvdA de degens kruisten over sport in Leiden.

Daarbij verdoezelt de VVD-er de rol van haar eigen partij. Nog geen jaar geleden probeerden de liberalen om de bouw van "Het IJspaleis" op het laatste moment te verhinderen.

Wellicht heeft ze er, in navolging van premier Mark Rutte, geen actieve herinnering aan. Ik ben niet te beroerd om als geheugensteuntje te fungeren.
Uiteindelijk steunden CDA, GroenLinks, PvdA, SP, PvdD, ChristenUnie, D66 en Partij Sleutelstad de bouw van het energiezuinige Zwembad en IJshal "De Vliet".
Een Leidse schaatser weet dus, op welke partijen hij of zij met een gerust hart kan stemmen. En daarbij kunt u ook nog een voorkeurstem uitbrengen op kandidaten, die zich in de afgelopen 5 jaar ingezet hebben voor de nieuwe kunstijsbaan, die in mei 2023 opgeleverd gaat worden.

Wethouder Paul Dirkse (D66), die het project toch tot een goed einde wist te brengen, Yvonne van Delft (GroenLinks), Julius Terpstra (CDA), Martijn Otten (PvdA), Ries van Walraven (SP) , Famke Güler (Partij Sleutelstad) en Pieter Krol (ChristenUnie), die als raadslid onontbeerlijk waren voor het behoud van kunstijs in ons mooie Leiden. Een voorkeurstem is een mooie blijk van waardering hiervoor.

Hoewel ik me nooit bemoeid heb met gemeenteraden buiten de Sleutelstad, waag ik toch een uitstapje naar Alphen aan den Rijn. In tegenstelling tot de Leidse VVD was de Alphense VVD wel bereid om geld op tafel te leggen voor de 333-meterbaan.
Maar ere wie ere toekomt: dit plan is vakkundig de grond ingeboord door Nieuw Elan. Ik hoop, dat alle schaatsers uit de gemeente Alphen aan den Rijn weten, op welke partij ze in ieder geval NIET moeten stemmen.

Ga in ieder geval stemmen. Hier heb je het recht op vrijheid van meningsuiting en het recht om vrij te kunnen stemmen. Heel wat Russen zouden deze voor ons vanzelfsprekende rechten graag willen hebben!

Geen opmerkingen: