dinsdag 15 maart 2022

"Hij heeft een extra rondje rust bedongen!"

Zojuist heb ik met mijn vrouw in de tuin achter ons huis in het lentezonnetje van onze lunch genoten.

In de Leidse IJshal, waar ik vanmorgen met 15 "Krasse knarren" geschaatst heb, was het een graad of 10 kouder. Maar dat is geen probleem. Je schaatst je wel warm.

Met het oog op de Bert Grotenhuis Bokaal van aanstaande vrijdag had ik me voorgenomen om het rustig aan te doen. Temeer, daar de generale repetitie niet geheel naar wens was verlopen.
Nu is de weg naar de hel geplaveid met goede voornemens. En daar voegde ik vandaag de mijne aan toe.
Doordat ik vlak voordat ik het ijs op ging nog een sanitaire stop in moest lassen, was het peloton al vertrokken voor de eerste 5 rondjes op het moment, dat ik het ijs betrad.

Mijn eerste daad was om de twee kopmannen van de 10 rondjes aan te wijzen. Als klein steuntje in de rug voor de Oekraïne koos ik iemand met een geel en iemand met een blauw trainingsjack aan.

Hier was geen heldenmoed voor nodig. Dat was wel nodig voor de daad van Marina Ovsjannikova, die op de Russische televisie Poetins propagandamachine voor eventjes ontregelde.

Er zijn dus gewoon nog heel veel goede Russen, die ook meestal monddood worden gemaakt door de voormalige KGB-agent.

In het begin lukte me het heel goed om met de handrem erop te schaatsen. Daarbij werd ik geholpen door Leen van der Niet, die me de helft van de tijd op sleeptouw nam als ik de aansluiting met het peloton gemist had.
Bij de 5 kilometer op kop ging het mis. Na een begin met 23 kilometer per uur was dit tempo halverwege opgeschroefd naar 24 om tenslotte te eindigen met een serie rondjes van 25 kilometer in het uur.

Daarna was het gedaan met de rust, althans wat betreft de snelheid. De rust in de slag was er, maar rondjes van 26 kilometer per uur zonder pootje over zijn wel het maximum.
Technisch reed ik moeiteloos, waar anderen soms wel moesten zwoegen. Iemand die aan het slot van de piramide een rondje op kop zou gaan rijden, liet het peloton nog even wachten.

Ik zei tegen de wachtenden: "Hij heeft een extra rondje rust bedongen!"
Ondanks mijn voornemen om het rustig aan te doen, kon ik in een hoger tempo dan gepland doorschaatsen. Kennelijk ben ik toch in vorm voor de Bert Grotenhuis Bokaal.

Geen opmerkingen: