zondag 29 oktober 2023

De plantage van onze voorouders

Een paar jaar geleden beluisterden wij de prijswinnende podcast "De plantage van onze voorouders" van Maartje Duin en Peggy Bouva.

Gisterenavond gingen we naar de voorstelling van "Orkater" in de Leidse Schouwburg over deze waar gebeurde speurtocht naar de plantage "Tout Lui Faut" in Suriname, waarin de het koloniale verleden van beide families samenkwam.

Maoushka Zeegelaar Breedveld speelde Maartje Duin en Malou Gorter Peggy Bouva, maar vertolkten ook de andere personen uit telkens andere perspectieven.

Steeds meer werd duidelijk, hoezeer de historische ongelijkheid tussen de vrouwen doorwerkt in het heden.
Als Venneper herkende ik plotsklaps een deel van de geschiedenis van de Haarlemmermeer. Maartje Duin had het over de dubbele achternaam Van Lijnden Duin, al sprak ze het uit als "Linden met een Griekse IJ". Meteen dacht ik aan Lijnden, waar het meest noordelijke stoomgemaal, dat de Haarlemmermeer had drooggelegd, de naamgever werd van het daar gelegen dorp.

Frans Godert baron van Lynden van Hemmen was een telg uit dit adellijk geslacht, dat teruggaat tot 1307, dit in tegenstelling tot die van de familie Bouva, waarvan de naam verwees naar de opzichter van plantage "Tout Lui Faut", waar Peggy's voorouders slavenarbeid moesten verrichten.

Wij hebben gisteren met volle teugen genoten van zowel het spel van beide actrices als van de muziek van de virtuoze multiïnstrumentalisten Shauntell Baumgard en Yariv Vroom.
Wie overweegt nog naar de voorstelling van "De plantage van onze voorouders" van "Orkater" te gaan, ik kan het u van harte aanbevelen!

Geen opmerkingen: