vrijdag 13 oktober 2023

Westerveld

Vergeleken met gisteren kon je vandaag een droge dag noemen, maar bijna 12 millimeter noem ik een kletsnatte dag.

Desondanks was het voor half oktober belachelijk warm.

Vooral de nacht was uitzonderlijk warm.

Ter vergelijking hieronder de maximumtemperatuur van 27 juli.

De 30-daagse temperatuuranomalie laat een piek zien, die in juli of augustus tot een flinke hittegolf had geleid.

Onder een zwaar bewolkte lucht fietsten we naar Leiden Centraal, waar we de trein naar Driehuis namen, waar we de uitvaart van Willem Jongsma bijwoonden bij crematorium Westerveld.

Willem lag gewikkeld in een fleecedeken op een baar in een grote tent, waar de wind vrij spel heeft.

Bij aankomst werd "Adiemus" gespeeld.

Deze plek in de duinen was zorgvuldig gekozen, passend bij de  natuurliefhebber, die Willem was. Bij de toespraken hoorden we dingen, die we niet van hem wisten. Dat hij gevoetbald had bij Stormvogels, dat wisten we en ook, dat hij nog wel eens ging kijken bij deze club, maar niet, dat hij bergen werk verzette voor de jeugdafdeling.

De onderwijzer van de Bosbeekschool werd als volgt omschreven: "Willem was een sociaal bewogen man, vriendelijk, rustig en met humor. Zo verrichte hij al zijn activiteiten, gewoon om anderen te helpen."


Deze positieve eigenschappen kwamen in elke toespraak weer terug, ook in de teksten van Bas en Margriet van onze vriendengroep. In een stoet liepen we achter Willem aan, die naar het crematorium werd gebracht. Na wat gedronken te hebben, wandelden we naar café "Middeloo", waar we proostten op de vele goede herinneringen aan onze plotseling overleden vriend. Willem, bedankt voor vier decennia vriendschap!

Geen opmerkingen: