vrijdag 27 oktober 2023

Appels

Het was wederom een kletsnatte dag. In regenpak gehuld fietste ik om 5 uur naar IJshal De Vliet.
Daar begon om kwart voor 6 de gezamenlijke schaatsles van de IJVL en de Buitenschoolse sport. Met ruim 60 kinderen op de 250-meterbaan was het lekker druk op het ijs. Toch hadden we genoeg ruimte. In de baan aan de Vondellaan hadden we niet genoeg ruimte voor dit aantal schaatsers.
In één klap hadden we er in de beginnersgroep 12 kinderen bij. Gelukkig kregen Joost Wösten en ik een vader van één der kinderen erbij als hulptrainer. Zo konden we de grote groep én les geven én de echte beginners letterlijk een handje helpen.

Het thema van de voor velen nieuwe manier van lesgeven was appels. Na een paar rondjes inrijden om in te schatten, op welk niveau welk kind zat, kwamen we na een rondje in de basishouding in een boomgaard terecht, waar we eerst onder de takken door moesten schaatsen. De tweede ronde gingen we appels plukken.

Eerst alleen laaghangende appels, de ronde erna dan weer hoog, dan weer laag. Met een zak vol appels op onze rug reden we gebogen een rondje om er eentje met een kruiwagen aan vast te plakken.

We wogen met gespreide armen de appels op een ouderwetse weegschaal om op een racefiets met fietstassen de gekochte appels thuis te brengen en vervolgens aan tafel gezeten de appels te schillen. Het werd tijd om appelmoes te gaan maken.

We begonnen met stampen. Dat deden we door met de schaatsen hard op het ijs de stampen. Je komt dan achter op je schaats terecht en glijdt dan aardig ver door.

Na het stampen kwam het roeren. In deze verkiezingstijd moet je als trainer neutraal zijn, dus het werd een rondje linksom roeren en een rondje rechtsom. Maar ja, dan had je ook appelmoes van uitmuntende kwaliteit.

Deze deden we in potten en draaiden de deksel erop om ten langen leste aan tafel gezeten appelmoes te gaan eten. Met een lange appelschil reden we achter elkaar de voorlaatste ronde in polonaisevorm om de laatste ronde appelsap te drinken.
Onder de ouders langs de kant was ook Barbara Kempeneers, die vroeger ook IJVL-trainster was. Een appel valt niet ver van de boom....

Geen opmerkingen: