maandag 30 oktober 2023

Terugsturen

Menige maandagmorgen sta ik in het winterseizoen in IJshal De Vliet voor de beginnersgroep.

Vanmorgen was de eerste maandagochtend na het ingaan van de wintertijd.

De ochtendtemperatuur had zich enigszins aangepast aan de wintertijd.

Bij aankomst bij IJshal De Vliet stalde ik mijn fiets en werd ik in de entreehal begroet met toeters en bellen. Dit was niet zozeer, omdat mijn komst met vreugde werd begroet, maar de oorzaak was een tikkeltje prozaïscher. Er was een vals inbraakalarm in dit reeds geopende sportcomplex.

Men kon een hoop zeggen, maar niet, dat ik niet klaarwakker was. Om kwart over 8 had ik mijn eerste rondjes ingereden op spiegelglad ijs en kon ik beginnen met de beginnersgroep. Met een drietal schaatsers had ik de grootste groep van dit nog prille seizoen. Dit trio moest ik soepele bewegingen bijbrengen.

Wil je een beweging aanleren, moet je vaak vooraf andere bewegingen beheersen. Vandaag wilde ik het terugsturen als voornaamste beweging aanleren. Daarvoor was het noodzakelijk, dat men het gewicht achter op de voet moest krijgen. Met de clownsstap als basisoefening lukt het om deze snel letterlijk onder de knie te krijgen.


Met deze oefening ga je makkelijker en langer glijden. Zodra dat gebeurt, kun je de afzet erbij halen. Het eerste deel van de afzet is altijd zijwaarts gericht. Daarna kun je terug gaan sturen tot je recht vooruit rijd. Op de grens van de blauwe en witte ondergrond kun je jezelf goed controleren op dit punt.
Zodra dit lukt, kun je beginnen met de zijwaartse afzet. Eerst rechtop schaatsend, daarna dieper zittend en tenslotte in de schaatshouding. 

Als bonusoefening komt de valbeweging er nog bij. Eerst als vogelverschrikker van het ene been op het andere vallend, daarna wat meer in de schaatshouding en tenslotte echt diep zittend. Vanuit deze houding brachten we het uitstrekken van het afzetbeen erbij. En dan begint het echt op schaatsen te lijken met het terugsturen als cruciale beweging voor de zijwaartse afzet.

Geen opmerkingen: