maandag 9 oktober 2023

Esmee Visser

 Van de Kinderboekenweek kreeg deze bibliothecaris in ruste weinig mee dit jaar.

Want dat in ruste was beslist niet van toepassing op hetgeen op de open dag van IJshal De Vliet op stapel stond.

We verlieten de echtelijke sponde wat vroeger dan gebruikelijk op zondag, daar ik om half 10 bij de nieuwe ijsbaan aanwezig moest zijn voor de schaatslessen, die we als Schaatsschool zouden verzorgen. Met Fieke de Kluis zou ik op de funbaan de kinderen helpen.

Om 10 uur gingen de drie banen open. Het leek wel een stormloop. Overal was het druk met schaatsers. Op de funbaan evenzeer. Vooral de plastic dolfijn en het rendier, die als rekje fungeerden, waren in trek. Niet alleen bij de jonge kinderen, maar ook bij de pubers. Tot kwart over 11 waren we constant bezig. We moesten er vanaf voor het dweilen voor de curlingclinic.

Ik ging naar boven, waar ik met diverse bekenden praatte, die net geschaatst hadden op de 250-meterbaan.

Ik raakte ook in gesprek met een 77-jarige schoonschaatser, die in zijn jeugd tegen Ard Schenk had geschaatst. Bij het schoolkampioenschap in 1962-1963. 
Daarna hielp ik met het mensen werven voor de afvalrace.

Ik at mijn lunchpakketje op de tribune bij Evelien van Leeuwen, voordat ik begon aan een nieuwe uitdaging. Ik was gevraagd als commissaris!

De sollicitatie voor de functie was een stuk soepeler dan die van Eurocommissaris Wopke Hoekstra. Maar ja, ik hoefde me dan ook niet in allerlei bochten te wringen. Ik werd baancommissaris op het rechte eind....

Om 1 uur was een wedstrijd tussen Olympisch kampioene Esmee Visser en haar partner Daan Olivier. Beiden hebben leren schaatsen in de Leidse IJshal.

Daar de baan verder leeg was had ik op het rechte eind een prima zicht op de techniek van Visser. Esmee heeft de ontspanning in de slag weer helemaal terug.

Dat kon niet bepaald gezegd worden van alle deelnemers aan de afvalrace.

De prijswinnaars daarentegen deden het gewoon goed.

Aansluitend liet de Olympische kampioene de gouden medaille zien.


Je mocht de plak zelfs aanraken. Het was de opmaat voor de clinic, die Esmee voor jong en oud gaf. Daar sloot ik me bij aan.

Van kampioenen kun je leren. Ze zijn niet voor niets kampioen geworden. 

Ze hebben wat extra's in huis.

Bij de oefeningen, die we op kregen, zaten enkele voor mij totaal nieuwe. Je bent ook in de Kinderboekenweek nooit te oud om te leren. Terwijl het discoschaatsen duidelijk aanwezig was op de nog steeds drukke ijsbaan fietste ik rond 4 uur met een euforisch gevoel naar huis toe.

Geen opmerkingen: