dinsdag 17 oktober 2023

Nar Boave

Deze Herfstvakantie verloopt totaal anders dan gedacht. Natuurlijk hadden we in de loop der jaren veel ervaring opgedaan bij het vakantieschaatsen in de Leidse IJshal, dus enig idee hoe het zou gaan lopen in IJshal De Vliet hadden we wel.
Welnu, dat bleek een misvatting. Waar we er van uit gingen, dat op de ijshockeybaan het grootste deel van de kinderen schaatsles zou krijgen, daar konden we vandaag in ieder geval niet terecht. Met een tweetal hoogwerkers op deze baan konden we deze niet goed genoeg afzetten.
Derhalve deelden de kunstschaatsers en de rekjes de funbaan en ging de rest naar boven. "Rowwen Heze" zong er al jarenlang over: "Nar Boave".

Er zijn Hollanders, die denken, dat het "Nar boven" betekent....

In ieder geval ging ik met een vijftal andere trainers naar de 250-meterbaan, waar de "Krasse knarren" hun rondjes zonder rondenteller reden. Met Joost Wösten had ik een groep beginners, waarvan een paar gisteren aanwezig waren en anderen vorig seizoen schaatsles van me hadden gekregen, maar de helft van de groep van 12 kinderen was nieuw voor me. Daarnaast was er nog een tweetal vrij homogene groepen van deze grootte.

Na een frisse start zou het op deze zonnige dag met oostenwind qua weer de beste dag van deze week worden.


Zodoende was het in totaal wat rustiger dan gisteren. Vermoedelijk hebben veel ouders voor vandaag voor buitenactiviteiten gekozen.

Uiteraard maakten we er een speelse les van. De nadruk lag op de houding en het glijden. De clownsstap liet ik achterwege. In plaats daarvan kwamen de zevenmijlslaarzen tevoorschijn gehaald.

Daar sommige kinderen na 3 kwartier moe begonnen te worden, stapten we op de fiets. Door de trapper na te bootsen kom je op de hak van je hiel, waardoor je door kunt glijden.

De slotvariant, die ik had, was de racefiets met als toevoeging: "Ik rij voorop en wie mij inhaalt, mag een rondje extra rijden!"
Overbodig om te zeggen, dat ik als laatste eindigde.

Het meest bijzondere was, dat degenen, die het meest over moeheid klaagden, mij het eerst passeerden....
Als goedmakertje mochten alle kinderen op de tandem nog een ereronde rijden. De trainer had het stuur in handen en hij nam de groep kinderen op sleeptouw.

Na afloop mocht ik als BHV-er op zoek gaan naar een zwaluwstaartje. Eén van de volwassen schaatsers op het ijs was gevallen en had een klein sneetje in de kin. Een gewone pleister op een stoppelbaard plakt nu eenmaal niet zo makkelijk.

Geen opmerkingen: