maandag 23 oktober 2023

Kortwieken


Kortwieken heeft aardig wat betekenissen: 1) Beknotten 2) Beperken 3) Beteugelen 4) Curatele 5) De vleugels korten 6) Fnuiken 7) Haar kort afknippen 8) Knotten 9) Korten 10) Kortvleugelen.
Op de eerste maandag na de Herfstvakantie kreeg ik daar op diverse manieren mee te maken.

Door de lage temperatuur, vooral op klomphoogte, waar het op meetpunt Voorschoten bijna tot vorst aan de grond kwam, in combinatie met een hoge luchtvochtigheid en weinig wind, hing er een behoorlijke mist toen ik naar IJshal De Vliet fietste.

Ons uitzicht werd behoorlijk beknot. 
In de IJshal aangekomen, waar ik schaatsles ging geven voor de Schaatsschool, moest ik constateren, dat de beginnersgroep aardig was gekortwiekt. Mijn groep bestond uit zegge en schrijve één schaatser. Maar zoals de op Spinoza na bekendste filosoof van Nederland constateerde: "Elk nadeel heb zijn voordeel."

Ik had dan ook geen last van keuzestress.

De voorbereide les kon ik voor een andere keer bewaren. Ik kon me helemaal richten op de enige deelnemer van mijn groep.

Of zoals de Duitse schrijver en denker Johann Wolfgang von Goethe ons leerde: "In de beperking toont zich de meester."

Uit het gedicht "Natur und Kunst", dat in de Veerstraat in Leiden als muurschildering is te lezen.

Met weinig rust voor de lesklant werkten we wel aan de beperkingen in zijn techniek, zodat hij achterop zijn voet boven zijn standbeen kwam tijdens de les. Aan het eind van het uur gleed hij een stuk zekerder en makkelijker dan aan het begin. Het voordeel van individuele begeleiding.

's Middags fietste ik met mijn vrouw naar Katwijk, waar we bij Edwin Minnee beiden gekortwiekt werden. Niet dat het haar helemaal kort is afgeknipt, maar als je haar ooit zo lang geweest is, voelt het wel als kortwieken aan....

Geen opmerkingen: