zondag 11 oktober 2015

Over pompoenen, elfenbankjes en knolamonieten

De weersverwachtingen voor de komende week zien er prima uit. Een oost- tot noordoosten wind, zonnig weer en 's nachts kans op vorst aan de grond. Over 3 maanden zou ik bij deze weersverwachting de Vogelplas nauwlettend in de gaten gaan houden. Bij het begin van de tweede decade van oktober is dat niet aan de orde.
Wat wel aan de orde was, dat waren sommige planten op de volkstuin, die slecht tegen vorst kunnen. Zo moesten de aardappels in het schuurtje met oude slaapzakken toegedekt en hoger gezet gaan worden. Op de vloer zal het vermoedelijk te koud worden. Hetzelfde gold voor de pompoenen in de kas.
Daar Ada bezig was met het maken van druivensap van de overvloedige druivenoogst tegen de gevel van ons huis, fietste ik met voor het eerst de winterjas aan vanmorgen naar de volkstuin toe, waar ik met 6 pompoenen in mijn fietstas weer vandaan fietste.

Na de pompoenen op de droge zolder gelegd te hebben, fietsten mijn vrouw en ik naar Leiden voor een bezoek aan de Ekklesia om 's middags weer naar de volkstuin te trappen. Ada om in de tuin te werken, ik om aan mijn conditie te werken. Vanaf de volkstuin liep ik naar de Landgoederenroute toe. In het zonnetje voelde het een stuk warmer aan dan de 10 graden, die voor vandaag als maximum werden verwacht.
In plaats van de verharde paden te volgen, koos ik voor een meer mountainbike-achtige route. Deze keuze werd al snel beloond met een elfenbankje niet zo ver van raadhuis "De Paauw" af.

Over de oude duinenrij, die ooit de kustlijn van Holland vormde, klom en daalde ik een kilometer lang telkens een paar meter.

Zo kwam ik bij de mosheuvels aan, waar een fotograaf op zijn knieƫn lag voor een paddenstoel. Een bibliothecaris hoort nieuwsgierig van aard te zijn, dus ik vroeg beleefd, welke paddenstoel het was.
"Een gele knolamoniet", kreeg ik als antwoord, waarna hij me nog wat meer over paddenstoelen vertelde.

Toch een leuke onderbreking halverwege de trainingsloop van 10 kilometer. Om 4 uur was ik weer terug bij de volkstuin, waar ik nog even de planten in de kas water gaf alvorens met de 2 grootste pompoenen in de fietstas naar huis te rijden, waar ik mezelf water gaf onder de douche.

Geen opmerkingen: