woensdag 7 oktober 2015

Een rustig begin

Het was heel rustig, toen ik gisterenavond bij de Leidse IJshal aankwam. Er stonden nog maar 2 schaatsers te wachten. Gelukkig liep het langzaam wat voller. Toen om kwart over 8 de kassa open ging, was er een twaalftal schaatsers.
Mijn abonnement was nog niet klaar. Desondanks mocht ik zonder betalen naar binnen. Zodoende was ik op de eerste dinsdagavond van het seizoen de eerste schaatser, die het ijs betrad. Langzamerhand kwamen er steeds meer schaatsers het ijs op.

Aanvankelijk reed ik op kop van een klein peloton, tot ik Hans den Outer inhaalde. Hij nam de kop over, waarna Henk Distelvelt voor Hans kwam rijden. Bij mij gingen alle alarmbellen rinkelen. De "Twee van Breda" samen op kop, dat kon nooit goed gaan. En inderdaad, een ontsnapping kon niet uitblijven. Na een rondje of 10 op kop ging dit duo er vandoor.
Hiermee gooiden zij de knuppel in het hoenderhok. Het zou na een rustig begin niet meer rustig worden. Een snelle groep, variƫrend van 4 tot 8 man, haalde mij met enige regelmaat in. Ik deed hetzelfde bij het kleine peloton van een man of 10. Zo kwam ik uit op hetzelfde niveau als vorig seizoen: zwemmend tussen de kopgroep en het peloton.

Na ruim een half uur geschaatst te hebben, kreeg ik een beetje last van mijn rug. Dit was gelukkig iets van zeer bijgaande aard. Dat gold niet voor de vrouw op de binnenbaan, die na een mislukte pirouette met een brancard van het ijs werd gehaald. Haar schaatsseizoen zit er na de eerste avond al weer grotendeels op.
Na deze tragische onderbreking reed ik nog ruim 20 minuten door tot ik 70 minuten vrijwel non-stop doorgeschaatst, waarvan een minuut of 10 achter Wierd Wagenmakers. Het is altijd goed om achter iemand te schaatsen, die technisch heel goed rijdt. Zeker in het begin van een schaatsseizoen kun je hier profijt van hebben. Je moet je eigen techniek weer bijschaven.

Wat dat aangaat had ik veel plezier van de skeelertraining, die Marieke van Hoek ons 2 weken geleden gegeven heeft. De bochten liepen beter dan gebruikelijk aan het begin van het seizoen.
Nu is het goed om meteen al te evalueren. Dat deed ik dan ook met Koos Zwaan, Ralph van der Lelie, Henk Distelvelt en Hans den Outer in de kantine van de IJshal. Onze conclusie was eensluidend: niets staat nog een mooi schaatsseizoen in de weg.

Geen opmerkingen: