zaterdag 3 oktober 2015

Een soort Elfstedenreünie

Rond de viering van het ontzet van Leiden is een hele serie tradities ontstaan. Eén van die tradities is het jaarlijkse optreden van "The Shoes" op 2 oktober tegenover "La Bota".

Om 10 uur verliet ik het huis en fietste naar Jaap de Gorter, waar ik mijn fiets kon stallen. Ik probeerde Jaap nog over te halen om mee te gaan naar de Herensteeg, maar mijn overredingskracht schoot tekort. Helaas. Voor Jaap dan.
Ik wandelde slingerend door de binnenstad van Leiden. Niet dat ik dronken was, want ik had nog geen druppel drank gedronken. Deze slingers waren nodig, omdat op diverse plekken rond het Rapenburg optredens waren, waardoor je op die plekken er nauwelijks langs kon komen. Door het mooie weer was het namelijk nog drukker dan anders.
Dat was ook het geval in de Herensteeg, waar ik in de drukte al snel Esther van der Spek, Mart Moraal en Adrie Hendriks tegenkwam, waarna ik met Andrea Landman en Paul Verkerk langzaam naar voren schoof, zodat we vanaf de zijkant nog net de eerste sessie van "The Shoes" konden zien.

In de pauze staken we de steeg over naar "La Bota". Hier troffen we naast Jan Verlind ook Frits van Huis en Evert Boekhout aan. Zodoende leidde het optreden van "The Shoes" tot een soort Elfstedenreünie. Van de 9 schaatsers, waarmee we op 11 februari 2012 aan de Tocht der Tochten begonnen, waren er 5 bijeen. Jaap de Gorter had er een zestal van kunnen maken. Maar zoals zo vaak: de thuisblijvers hadden ongelijk.

Paul Verkerk, die tot Bolsward had meegereden, beloofde dat hij de volgende keer de tweede helft mee zou schaatsen. Zodoende stevent hij af op een nieuw wereldrecord: die van degene, die het langst doet over het volbrengen van de Elfstedentocht. De teller staat nu al op ruim 3 jaar....
Ook Arthur van Winsen kwam aanschuiven, zodat we het reuze gezellig hadden in "La Bota", terwijl de muzikanten aan de andere kant van het glas de tweede sessie voluit speelden.

Bij de slotsessie stonden we in de zijingang van "La Bota", recht voor de fitste band van Nederland.

De traditionele afsluiting was zoals gebruikelijk het massaal meegezongen "Osaka".

Daarna liep de steeg vrij snel leeg. Zodoende kon ik met Wim van Huis en Jan, Henk en Michel Versteegen praatte, voordat ik door de mooie Leidse binnenstad weer richting fiets wandelde met een fraaie wijze spreuk van Frits van Huis nog in mijn hoofd: "Er is een verschil tussen reizen en op vakantie gaan!"

Geen opmerkingen: