donderdag 22 oktober 2015

De dierentuin

In regenpak gehuld fietste ik naar de Vondellaan om aan kinderen les te geven in de Leidse IJshal. Net als maandag en dinsdag waren er ongeveer 75 kinderen komen schaatsen. Gisteren, toevallig de dag, dat ik er niet was, was het met 85 kinderen wat drukker.
Ik stond weer op de binnenbaan, waar ik met Jacob een groep van 9 kinderen onder mijn hoede had. Daar een bezoek aan de dierentuin populair is in de Herfstvakantie, besloot ik dit als thema van de schaatsles te nemen.
Teneinde andere schaatstrainers op ideeën te brengen, volgt hier een opsomming per dier en de bijbehorende oefeningen.
Olifant
De befaamde olifantenoren, waarbij je met beide ijzers op het ijs zijwaarts af leert zetten en terug leert sturen. Een variant hierop is om dit met 1 been te doen, waarbij je wel beide ijzers op het ijs houdt. Hierdoor lijkt het al wat meer op het gewone afzetten en terugsturen bij het schaatsen.
De slurf van de olifant kwam ook aan bod. De kinderen moesten 1 arm voor hun neus houden en daarmee slingeren. Doordat ze zich daarbij een beetje uit balans gooiden, was het een goede balansoefening. Deze bouwde ik uit door het vanuit de schouder te laten doen. Daarbij kregen ze een tweetal varianten. De eerste was om de "slurf" met veel kracht voorlangs te laten slingeren. Na deze foute armzwaai liet ik hen vanuit de armzwaai naar het puntje van de neus wijzen. Zo leerden de kinderen de juiste armzwaai: naar voren gericht.

Flamingo
Het neefje van de ooievaar als het aankomt op het zo lang mogelijk doorglijden op het standbeen. Tevens een prima oefening om het laten "hangen" van het andere been te oefenen.
Giraf
Bij de giraf begon ik met de lange nek van de giraf. Met de armen recht omhoog een prima balansoefening, daar je je met een kleine beweging al lichtjes uit balans kunt gooien.
Maar de hoofdmoot vormde natuurlijk de lange poten van de giraf: zo lang mogelijk afzetten. Ik liet de kinderen zien, dat je de poten nog "langer" kon maken door dieper te gaan zitten. De afzet wordt zo langer.
Ik sloot het bezoek aan de giraf af met een van de meest bekende liedjes van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink: "Dikkertje Dap".

Dit klassieke kinderliedje was een mooie opstap naar de valoefeningen. Je zakte steeds verder naar beneden met je billen, tot je zachtjes op je billen landde. Daar de meeste kinderen de valoefeningen altijd leuk vinden, werd deze diverse keren herhaald, net als de val voorover.
Aalscholver
De buikschuiver in een andere verpakking. Een aalscholver duikt het water in, bij een buikschuiver duik je op het gladde ijs.
Leeuw
De koning der dieren sluipt op zijn prooi af. Tot halverwege de baan rijden de kinderen heel zachtjes om dan ineens weg te sprinten. Zonder dat ze het door hadden, oefenden ze de glijstart een stuk of 10 keer.
Pinguïn
Om even rustig op adem te komen een goede oefening. Op deze manier leren de kinderen om de schaatsen schuin naar voren te plaatsen.
IJsbeer
Dezelfde oefening, maar nu een stuk krachtiger.
Slang
Hierbij trekt de trainer de aanwezige kinderen in polonaisevorm voort. Uiteraard kronkelt de slang alle kanten op. Je kunt op deze manier met een vrij grote groep kinderen netjes tussen de pilonnen door slalommen.

Aap
De klassieker. Een aap zit in de juiste schaatshouding. Daarbij kun je een paar leuke accenten aanbrengen, door als een gorilla op de borst te slaan, of door te gaan aap vlooien. Door over het hele lijf te gaan "krabben", is het tevens een balansoefening. Tijdens de les kreeg ik een ingeving, die ik meteen uit liet voeren: de brulaap. Je moest eens weten, hoe goed dit doorklinkt in een 100 meter lange hoge hal....
Muis
De tegenhanger. Hierbij moesten de kinderen zo stil mogelijk schaatsen.
Kangaroo
Hierbij springen de kinderen van de ene kant van de binnenbaan naar de andere kant. Een vrij zware oefening. Deze hoef je dus niet te herhalen.

Stokstaartje
Het meest onbekende dier. De mikadostokken fungeerden als staart. Hierdoor waren de kinderen gedwongen om met de handen op de rug te schaatsen, doordat ze de stok vast moesten houden. Dit was voor mij de laatste oefening van de Herfstvakantie. De drie schaatslessen vlogen voorbij.

Uit welingelichte kringen heb ik vernomen, dat mij naar aanleiding van dit thema een verkiesbare plaats is aangeboden bij de eerstkomende Tweede Kamerverkiezingen op de lijst van de Partij voor de Dieren. Zij weten tenminste, hoe je een trainingsbeest in moet palmen.

Geen opmerkingen: