vrijdag 16 oktober 2015

IJVL Jeugdclinics

Vandaag had ik voor het eerst dit seizoen een dubbel programma af te werken. Om kwart over 4 moest ik in de Leidse IJshal aanwezig zijn voor de tweede les van de Buitenschoolse sport. Net als vorige week gaf ik les op de binnenbaan. Hans Solleveld en ik hadden een groep van 28 kinderen onder onze hoede.

In onderling overleg besloten we de groep in tweeën te splitsen: ieder 14.

We hadden de halve binnenbaan tot onze beschikking, zodat de kinderen meer ruimte hadden. Ik borduurde voort op de eerste schaatsles met een stukje dierentuin erin verweven: de aap, de ooievaar, de pinguïn, de muis en de kat kwamen allemaal langs.
Halverwege de les stuurde ik 3 kinderen door naar Henk Heuzen, die op de buitenbaan slechts 4 kinderen had. De 3 snelsten konden zijn groep bijna verdubbelen.
Uiteraard kwamen bij mij de valoefeningen weer aan bod, net als het leren remmen. Na een aantal rondjes op de buitenbaan deden we tikkertje op de binnenbaan en toen zat de eerste les er al weer op.

Na de pauze zouden Margreet Hetebrij en ik 8 kinderen lesgeven. Normaal gesproken kun je zo'n groep in je eentje training geven, maar daar ik bijna alle kinderen nog ken van vorig jaar wist ik, dat er behoorlijke niveauverschillen in dit gezelschap zaten, die dat onmogelijk maakten. We besloten om de groep intact te houden, maar wel met zijn tweeën les te geven, zodat we af en toe kinderen individuele aandacht konden geven.
Ondanks dat zich slechts 8 kinderen voor het hele seizoen hadden ingeschreven, was het heel druk op de binnenbaan. De IJVL was op het briljante idee gekomen om een drietal schaatsclinics voor de jeugd te organiseren. Er hadden zich maar liefst 25 kinderen aangemeld. Met Paula van Hoek, Jaap de Gorter, Joost Wösten, Marc Onnen en Walter Boon, die alles rond de clinic keurig geregeld had, waren er in ieder geval genoeg trainers om alles in goede banen te leiden. Het was genieten op de binnenbaan met het gekrioel van kinderen.

Mijn vaste plek rond de middenstip was nu ingenomen door beginnende kinderen van de clinic. Zelf had ik een groep met vooral kinderen, die al 1 of 2 jaar schaatsles hadden. Dat is toch wel anders. Techniek weer ophalen of juist aanleren vragen een andere aanpak.
De voornaamste thema's waren het diep zitten, de zijwaartse afzet, de glijstart, de gewone start en pootje over. De les vloog voorbij. Ik hoop, dat er zich voor volgende week vrijdag al wat kinderen van de IJVL Jeugdclinic opgeven, want deze drukte was toch heel wat gezelliger dan met 8 kinderen en 2 trainers de hele binnenbaan tot je beschikking te hebben.

Geen opmerkingen: