zondag 25 oktober 2015

Wintertijd

Gisterenavond mocht ik in het staartje van de zomertijd naar de Vondellaan fietsen om voor het eerst dit seizoen in de Leidse IJshal training te geven aan de G-schaatsers. Het was een vrij makkelijke training, want door de Herfstvakantie ontbraken er een aantal schaatsers, zodat mijn groep slechts een kwartet IJVL-schaatsers betrof. Op zich geen probleem. Zo kon ik hen meer individuele aandacht geven.
Waar het IJVL-smaldeel klein was, daar was de groep Katwijkse G-schaatsers vergeleken met vorig jaar behoorlijk gegroeid. Zodoende was het toch nog gezellig druk op de buitenbaan.
De lesvoorbereiding was gestoeld op technische oefeningen. Aan het begin van het seizoen is het van belang, dat je meteen de goede druk achterop de schaatsen oppikt, de afzet zijwaarts gericht houdt en voldoende diep zit. Zo'n drie kwartier besteedde ik aan deze technieken, voordat ik de les afsloot met een vijftal glijstarts om met een korte duurtraining af te sluiten: minimaal 10 rondjes schaatsen. Het leuke hiervan is, dat je dan ziet, dat ook bij de G-schaatsers er sprinters zijn en stayers. De laatsten komen meestal wat minder aan bod, doordat de oefeningen bij de G-schaatsers veelal het korte werk omvatten. Een gegeven, dat ik meeneem naar de eerstvolgende training in de wintertijd.

Geen opmerkingen: