dinsdag 13 oktober 2015

Vluchtgedrag

Het zal niemand ontgaan zijn, dat de vluchtelingencrisis momenteel het belangrijkste politieke een maatschappelijke probleem is. Overal in den lande wordt gezocht naar noodlocaties om de vluchtelingen op te kunnen vangen. In Leiden doet de 3 Octoberhal dienst als noodopvang.

Ook in de Leidse IJshal kregen we met de vluchtelingenproblematiek te maken. Bij binnenkomst zag ik de "Twee van Breda" gebroederlijk naast elkaar zitten. Twee heuse vluchtelingen. Zij waren immers gevlucht uit de koepel van Breda.
Mijn eerste vraag was dus: "Hoe was het in de 3 Octoberhal?"
Nu ken ik hun reputatie op het gebied van ontsnappen en vluchten. Houdini is er niets bij.

Nu beloofden Henk Distelvelt en Hans den Outer beterschap. Ze zouden vandaag geen vluchtpoging meer doen. Om dit duo te testen had ik hen na de openingsserie van 5 rondjes door John Val samen op kop gezet bij de 10 rondjes. En inderdaad, ze maakten geen enkele aanstalten om er vandoor te gaan.
Wat dat aangaat verliep de training van de "Krasse knarren" rimpelloos op het spiegelgladde ijs aan de Vondellaan. Het peloton van 15 man had dan ook een behoorlijke vaart. Je kon moeiteloos snelheid maken.
De serie van 5 kilometer reed ik weer op kop. John Val deed, wat de "Twee van Breda" nalieten: ontsnappen. Na 5 rondjes ging hij er vandoor. Hij pakte al snel een halve bocht. Ik bleef in hetzelfde strakke tempo mijn kopwerk doen en het gat werd nauwelijks groter. Bij het ingaan van het 20e rondje had John, een veel betere schaatser dan deze diesel, eindelijk een halve ronde te pakken.
Normaal gesproken had het hem niet gelukt om de resterende 100 meter te overbruggen, maar hij kreeg steun van een drietal andere schaatsers, die onder leiding van Gé van Goozen in in ruim 2 rondjes ook 100 meter voorsprong hadden en John op sleeptouw namen. De staart van het peloton hadden ze net te pakken, toen onze 25 rondjes erop zaten.

Het verwachte vluchtgedrag van de "Twee van Breda" was achterwege gebleven. Nu staat in de pedagogieboeken, dat je positief gedrag moet belonen. Dat deed ik dan ook. De afsluitende 10 en 5 rondjes werd een speelkwartier met 5, 4, 3, 2 en 1 rondjes met 1 rondje rust tussendoor. Je moet eens kijken, hoe de snelheid dan omhoog vliegt. Kennelijk hebben niet alleen onze Brabantse gasten last van vluchtgedrag.....

Geen opmerkingen: