dinsdag 20 augustus 2019

Altmühltal und Fünf Flüsse Radweg

Regensburg deed zijn naam eer aan. Vannacht werden we wakker van de regen op het tentdoek. De slaap kwam weldra weer, tot we om 6 uur ontwaakten. We gingen er, ondanks dat de tent nog nat was, toch maar uit. We hadden een lange weg voor de boeg.
We ruimden de tent nat op, ontbeten heel stilletjes met een boterham met kaas en een heerlijke koek. Omhalf 8 deed ik mijn toegangspasje voor het toitetgebouw volgens afspraak in de brievenbus. Er zat al een pasje in. Ada had het dus ook al gedaan. We verlieten Campingplatz "Freizeitinsel" en waten meteen op de weg naar Poikam.
Op deze zonnige morgen reden we vanaf daar langs de Donau naar Kelheim over dezelfde weg als dinsdag met dijkje op, dijkje af. Onderweg kwamen we langs de campings bij Kapfelberg. Op de eerste was geen enkele tent te ontwaren, op de tweede 2. Wij hadden duidelijk een leukere camping gehad.
Om half 9 reden we Kelheim binnen. Bij een Bäckerei namen we koffie, warme chocolademelk en 2 kwarkbollen. Heerlijk.

Om 9 uur stonden we klaar voor het Altmühltal. We hadden van diverse Duitsers gehoord, dat het "sehr schön" was. Nou, dat klopte!
Nadat we Kelheim uit waren, reden we in de natuur langs de Altmühl, het begin van het Main-Donau-Kanal, dat we vandaag zouden volgen.
Om de paar kilometer hadden we een leuk dorpje met af en toe een kasteel hoog op de bergen. Het begin deed ons erg veel denken aan het Lahntal, dat we 8 jaar geleden bezocht hebben.
Onderweg kwamen we langs de langste houten brug van Duitsland.Het eerste stadje waar we stopten was Riedenburg. Hier kochten we een envelop en een postzegel, zodat mijn vrouw het toegangspasje voor het toiletgebouw erug kon sturen naar camping "Freizeitinsel".  Afspraak is afspraak!
De envelop schreven we op deze prachtige zonnige dag op het terras bij een cappuccino en een jus d'orange.
De Altmühl maakte hier een paar flinke kronkels, zodat we telkens een ander uitzicht hadden. Soms was het dal breed, dan weer vrij smal.

Bij Oberhofen stuitten we op een replica van enkele huizen van Neanderthalers.

Bij Meihern zagen we een omgeknaagde boom en tientallen omgeknaagde maïsstengels, die naar de rivier gesleept waren. Wij vermoedden, dat dit het werk van bevers was.
Nu we het toch over de natuur hebben, later op de dag zag ik een ijsvogel boven het water scheren.
Ter hoogte van de Wolfsberg verlieten we de Altmühl om via de Mühlbach te gaan klimmen en daarna naar Dietfurth af te dalen. Leuk stadje nummer zoveel.

Na een korte pauze bij de Arzberg fietsten we via Kottingwörth naar Beilngries. Naarmate het later op de dag werd zagen we steeds meer fietsers. In Beilngries was het flink druk. Bij een bakker namen we 2 Zwetschenkuchen, koffie en jus d'orange.
Daarna verlieten we het Altmühltal en langs het Main-Donau-Kanal ging de Fünf Flüsse Radweg verder.

Over een niet zo goed onverhard pas klommen en daalden we naar Plankstetten.


Daarna werd het wat beter bij Berching, waar we aan de andere kant van het kanaal verder fietsten. Of eigenlijk 2 kanalen. Naast het brede Main-Donau-Kanal is er ook nog het smalle Ludwig-Donau-Main-Kanal uit de 19e eeuw.
Deze is aangelegd in opdracht van Ludwig I van Bayern, die ook de aanzet gegeven heeft tot de bouw van de 2 grote torens van de kathedraal van Regensburg.
Voor de aanleg van een nieuwe Autobahn moesten we af en toe een Umleitung ondergaan, maar vooral na Mühlhausen was het in onbruik geraakte kanaal erg mooi. Ons deed het denken aan een soortgelijk kanaal in Noord-Frankrijk.
Bij Sengenthal vonden we Campingplatz "Ölkuchenmühle".
Op een groot veld bij een oude boerderij met veel bos zetten na betaling van € 8,- we onze tent op, waarna we bij de Norma boodschappen deden.
Een ijsje later en 3 kilometer verder hadden we er 94 kilometer op zitten op deze dag met heerlijk zomerweer.
We aten sperziebonen met tortelino's met een Radler erbij. Niet alleen wij vonden dat lekker, de wespen ook. Na de yoghurt met muesli gingen we nog even wat drinken op het terras van boerderij "Ölkuchenmühle".
 Niet alleen wij, als enige kampeerders op deze vrij primitieve maar verder prachtige camping, deden dat, maar ook buurtbewoners kwamen even wat drinken bij de 79-jarige campingbeheerder! Een halve liter Hefe Weizen voor € 1,20, waar vind je dat nog?
Dat we midden in de natuur zitten bleek uit het feit, dat een ree op een meter of 10 van ons af langs rende.Geen opmerkingen: