zondag 18 augustus 2019

Regensburg

We werden gewekt door regen op het tentdoek. Dat krijg je ervan als je naar Regensburg wil gaan. Daar we vandaag niet verder hoefden te trekken, konden we rustig de bui afwachten.
 Ada las verder in "Een klein leven" van Hanya Yanagihara, ik in "Geheim leven" van Carla de Jong.
Om 8 uur werd het nagenoeg droog. Dat kwam mooi uit. Ik kon de bestelde broodjes op gaan halen, die we in de voortent opaten. Daarna rommelden we nog wat op camping "Freizeitinsel" voor we op 9 uur in de regen naar Regensburg fietsten.
We staken Freizeit Insel over en over een soms wat modderig onverhard fietspad reden we langs de Donau via Oberndorf, Matting en Unterrading naar de bisschopsstad toe.


Vlak voor we de stad binnenreden werd het droog. We stalden de fietsen vlak bij de mooie Middeleeuwse brug en gingen wandelen in de bijzonder fraaie Altstadt.

Allereerst kochten we 12 ansichtkaarten, die we in een café pal tegenover de Sankt-Peter schreven, terwijl we cappuccino, warme chocolademelk en appel- en perentaart nuttigden. Intussen konden we zelf wat opwarmen op deze frisse morgen.
Nadat alle kaarten beschreven waren, staken we het plein naar de kathedraal over en gingen bij een van de twee enorme torens naar binnen.
Het was een prachtige Gothische kerk met schitterende gebrandschilderde ramen.


Het katholieke gebruik van een kaarsje aansteken werd niet overgeslagen.
Via een zijdeur verlieten we de St. Peter na een kijkje in de catacomben.We liepen door naar een prachtige Renaissancekerk, waarin nu het Sankt-Ulrich Diocezanenmuseum is gevestigd met een tentoonstelling over de bouw van de kathedraal en de twee torens.
De bouw daarvan is "pas" 150 jaar geleden begonnen.

Via een paar van de talloze stegen wandelden we naar de Donau, waar we bij "Historische Wurstkuchl" aardappelsoep, een varkenskotelet en een salsiccia aten.
Met een gevulde maag liepen we over de Middeleeuwse brug heen.

Deze 300 meter lange brug is de oudste van heel Duitsland.

Daar het zonnetje inmiddels af en toe tevoorschijn kwam, was het helemaal mooi met de 3 takken van de Donau naast elkaar.


Op de noordoever liepen we over een dijk oostwaarts.

We zagen hier een bord staan, waarop werd aangegeven,dat het water in 1988 een halve meter hoger stond dan de dijk. Volgens deze polderjongen is dat niet goed....
Over een ijzeren brug staken we de Donau weer over.


We haalden onze fietsen weer op en door een wirwar van stegen wandelden en fietsten we door het centrum van Regensburg naar de fietsenmaker toe, die we eerder gezien hadden. Helaas had hij deen passende kettingkast.
We daalden af naar de Donau en fietsten de route van vanmorgen nu in de zon. Een stuk aangenamer.
In Bad Abbachdeden we boodschappen bij Rewe, waarna we een kilometer af konden dalen voor we aan de voet van de hoge fietsbrug waren. Zo kwamen we op Freizeit Insel en na weer een brug op camping "Freizeitinsel" na 49 kilometer fietsen.
Op ons veld stonden 5 nieuwe tenten. We aten brood met kaas, komkommer en eentje met aardbeienjam. In het valse zonnetje hadden we skyr met abrikozen als toetje.
Ik ging de camping betalen. Het was € 40,- voor 2 nachten. We begaven ons naar het terras van "Insel Café" achter onze tent en bestudeerden daar de route van morgen. Het gaat een mooie tocht worden door het Altmühltal en langs het Main-Donau-Kanal.

Geen opmerkingen: