dinsdag 20 augustus 2019

Ludwig-Donau-Main-Kanal

Het was een heldere sterrenhemel en dat betekent meestal, dat het aardig afkoelt. Zo ook deze nacht op Campingplatz "Ölkuchenmühle".
Toen we om 6 uur wakker werden, was de buitentent zowel aan de buiten- als de binnenkant vochtig van de dauw. Desondanks stonden we weer vroeg op, want we moesten weer een eind fietsen vandaag. Voor we gingen ontbijten, hadden we de buitentent te drogen gehangen over een enorme boomstam.
Onder het ontbijt hoorden we een kabaal in een grote spar aan de rand van het veld. Een paar dikke takken bewogen. We gingen kijken, wat er aan de hand was. We zagen wat we nog nooit gezien hadden: een zwarte eekhoorn!
Om 8 uur verlieten we de camping zoals we gekomen waren: via de achteringang. Dat was wel zo praktisch, want we zaten meteen op het Ludwig-Donau-Main-Kanal.
We gingen dus verder waar we gisteren gebleven waren. Na Neumarkt over de dijk doorkruist te hebben, reden we naar Berg, waar we de route verlieten om koffie en warme chocolademelk te drinken bij een bakkerij met 2 hazelnotenkoeken als lekkernij. Laat taarten en koeken bakken maar aan de Duitsers over.
Vanuit Berg klommen we weer naar het kanaal. Daar zagen we een boomgaard tegen de schuine helling, net als bij ons tegen d dijken. Alleen was de dijk hier tientallen meters diep, doordat hij was gegraven op de rand van een berg.
Tevens zagen we, dat delen van dit in onbruik geraakte kanaal aan het verlanden was. Dat zie je ook niet elke dag.
Door de bossen klommen we over onverharde paden etage na etage langs het kanaal met zijn vele sluizen.

Aanvankelijk kwamen we bijna niemand tegen, maar na 10 uur werd het allengs drukker.
Vanaf Schwarzenbach begon het dalen. Ada was de eerste, die het opmerkte: "Kijk, het water loopt de andere kant op!"
Ze had gelijk. Nu moet je niet denken, dat de afdaling meteen makkelijk was. Doordat veel boomwortels op het onverharde pad door de grond kwamen, leek het wel op mountainbiken. Mountainbiken met bepakking wel te verstaan.

Af en toe waren er kunstwerken, waarbij ook informatie te vinden was over het Ludwig-Donau-Main-Kanal.Het was een bijzonder mooie tocht, en dat kun je niet van ieder kanaal zeggen.
Bij Wendelstein kwamen we in de bebouwing en een paar kilometer verder verlieten we het kanaal en volgden we 12 kilometer lang het bord Altstadt, aanvankelijk door de  bossen langs een drukke weg. De laatste 7 kilometer gingen we door de bebouwing.
Pas bij het park aangekomen konden we de drukke rondweg van Nürnberg verlaten en werden we over rustige fietspaden naar de Hauptmarkt geloodst, waar we de fietsen tegen de Frauenkirche stalden. Op een trapje bij de zijdeur aten we ons brood op.
Bij het Tourist Information  hadden we een boekje over de Regnitz Radweg gehaald met daarin de route van het noordelijke deel van het Main-Donau-Kanal.

Het zuidelijke deel was beschreven in de Fünf Flüsse Radweg, die we bij Wendelstein hadden verlaten.
Vanaf de Hauptmarkt reden we door een langgerekt park naar Fürth toe. 
We verlieten Neurenberg, de stad van Albrecht Dürer.
Op deze mooie dag was het druk met fietsers. Aanvankelijk volgden we de Regnitz. Dat deden we tot Eltersdorf, waar we bij een bakkerij koffie en koude melk dronken bij een gedeeld pauwenoog. Hier besloten we langs het Main-Donau-Kanal te gaan fietsen, dat we bij Frauenaurach bereikten.
Dat viel niet mee, want we hadden aardig wat tegenwind. Doordat alles hier vlak was, leek het wel of je in Holland was.
Het werd anders bij de sluis na Alterlangen. Het kanaal zakte hier ongeveer 20 meter, zodat wij aanvankelijk hoog boven het water fietsten. Met de heuvels rond de Main was het een fraai uitzicht.
Langzamerhand daalden we weer naar kanaalniveau af. Via Möhrendorf en Hausen trapten we naar Buckenhofen, waar we na de sluis bij Forchheim een plek vonden op "Caravan Club Forchheim", een camping zonder wifi.
In een hoekje met 3 koepeltenten zetten wij onze koepeltent erbij. We fietsten terug naar Buckershofen om bij Norma boodschappen te doen. Daarmee reden we vandaag 109 kilometer, waarmee het totaal deze vakantie op 1003 kilometer uitkwam.
Om beurten douchten we ons, waarna we kidneybonen met sperziebonen en tomaat aten met yoghurt toe.
Op de camping was het rustig. Bijna iedereen was naar het Anna Fest in Forchheim. Wij deden daar aan mee met een Anna Festbier.

Geen opmerkingen: