zaterdag 17 augustus 2019

De Prinses Christinaloop

Vandaag liepen Hans Boers en ik bij ons trainingsrondje van 8 kilometer weer eens door  Koninklijk landgoed "De Horsten". Bij velen zal bekend zijn, dat Elfstedencrack Willem-Alexander van Buren daar jaren gewoond heeft met zijn vrouw Maxima en hun 3 dochters.
Veel minder bekend is, dat zijn tante Christina ook een jaar of 10 in dezelfde villa "Eikenhorst" gewoond heeft. In die tijd had je een aantal échte winters. Vanaf de Stevenshof ben ik in die jaren diverse keren naar "De Horsten" geschaatst. Je kunt het je nu niet meer voorstellen, maar destijds kon je gewoon tot ongeveer op de stoep van "Eikenhorst" doorschaatsen.
Dat heb ik dan ook een paar keer gedaan. "De Horsten" is in elk seizoen mooi, zoals blijkt uit deze aquarel van trainingsmaat Wierd Wagenmakers. Als ik in dit koninklijke landgoed schaats, dan doorkruis ik het bij voorkeur aan alle kanten, ondanks het vele daarbij horende klûnen.
Maar goed, de gisteren op 72-jarige leeftijd overleden prinses Christina werd in de necrologie op de site van de NOS "de onbekende prinses" genoemd.
Als je aan willekeurige Nederlanders vraagt naar het meest muzikale lid van het koninklijke huis, zul je vermoedelijk Pieter van Vollenhoven als antwoord krijgen.
Zozeer, dat hij veel navolging kreeg.
En dat, terwijl zijn schoonzus muzikaal gezien toch een etage hoger zat dan de echtgenoot van Margriet.
Het zal niet de muzikale smaak van iedereen zijn, maar de naamgever van het Prinses Christina Concours  was zelf een begenadigd zangeres.
Op de middelbare school gingen er harde grappen rond rond haar naamsverandering. In menig dorp en stad heb je nog steeds de Prinses Marijkestraat.
Deze betrekking hebbend op haar aangeboren oogziekte heb ik onthouden: "Eerst heette ze Marijke en  kon ze niet kijken, nu heet ze Christien en kan ze nog niets zien."
Wat ik ook onthouden heb, is haar huwelijksinzegening. Ik was op dinsdag 24 juni 1975 in het Sint-Elisabeth Gasthuis in Haarlem aan mijn kaken geopereerd. De eerste 3 dagen was ik zo ziek als een hond, daarna was ik lopend patiënt.
Doordat ik duizelig werd als ik te lang las, en er verder in een ziekenhuis niet veel afleiding was, keek ik de zaterdag erop van weeromstuit naar de huwelijksvoltrekking van Christina met Jorge Guillermo.
Dit soort bespiegelingen ging door mijn hoofd na de met Hans Boers gelopen Prinses Christinaloop.
Zij kan daarboven nu mee gaan zingen in het engelenkoor.

Geen opmerkingen: